Tribuneklant Medunjanin speelt sleutelrol bij Bosnië

Reacties

Voor Haris Medunjanin is het seizoen 2015/16 er een van uitersten. Bij zijn club Deportivo La Coruña speelde de ex-AZ'er nog geen minuut, maar hij was er wel grotendeels verantwoordelijk voor dat zijn land Bosnië-Herzegovina de play-offs om een EK-ticket bereikte. Vrijdag staat de eerste editie van het tweeluik met Ierland gepland.

Tribuneklant Medunjanin speelt sleutelrol bij Bosnië

Medunjanin is in Nederland vooral bekend van zijn periodes bij AZ en Sparta Rotterdam. Namens de Alkmaarders maakte hij op 20 februari 2005, op dat moment was hij negentien jaar, zijn debuut in de Eredivisie. In het thuisduel met Roda JC Kerkrade (1-1) mocht hij veertien minuten voor tijd invallen. Zijn echte doorbraak bleef echter nog een tijdje uit. Pas aan het einde van het seizoen 2005/06 en het begin van het daarop volgende seizoen speelde hij een langere reeks wedstrijden (dertien) achter elkaar. Veelal als invaller. Hij speelde uiteindelijk 22 wdstrijden namens AZ in de Eredivisie en scoorde daarin vier keer. Ook werd hij jeugdinternational van Nederland.

In het seizoen 2006/07 kwam hij nog een tijdje uit voor Sparta (zeven goals in 32 Eredivisie-optredens), dat hem huurde van AZ, waarna de Noord-Hollandse club hem in augustus 2008 aan het Spaanse Real Valladolid verkocht. Hij zou daarna nog drie keer getransfereerd worden - van Valladolid naar Maccabi Tel Aviv, van de Israëlische club naar Gaziantepspor en via de Turken belandde hij weer in Spanje, bij zijn huidige werkgever Deportivo - maar nergens lukte het hem om echt onomstreden te worden.

Haris Medunjanin in dienst van AZ.
Haris Medunjanin in dienst van AZ.

Het huidige seizoen kan op clubniveau als zijn dieptepunt gezien worden. Hij zat nog maar tijdens één competitiewedstrijd bij de selectie van zijn Spaanse werkgever, maar kwam nog geen seconde in actie. Maar als international komt hij, ondanks zijn gebrek aan speelminuten, nog wel aan bod. Sterker nog; Medunjanin hield Bosnië in de race om een EK-ticket. Half oktober scoorde hij twee keer in de laatste groepswedstrijd tegen Cyprus (3-2 zege), wat genoeg was voor de derde plek in Groep B achter België en Wales. Ook kwam hij twee keer in actie op het WK van vorig jaar in Brazilië.    

'Deze overwinning en doelpunten geven me een geweldig gevoel', liet de centrale middenvelder, die de media slechts zelden tot nooit te woord staat, na afloop van het duel in Nicosia weten op de website van de voetbalbond van zijn land. Hij ging tevens in op de lastige situatie waarin hij bij zijn club verkeert. 'Ik moet altijd in mezelf blijven geloven en dat doe ik ook. Ook in moeilijke situaties. Ik hoop dat we niet alleen nu feest kunnen vieren, maar ook volgende maand na de play-offs.'

Mogelijk kan hij daar zelf met zijn grillen een bijdrage aan leveren, aangezien hij bij de nationale ploeg regelmatig mag opdraven. In acht van de tien kwalificatiewedstrijden deed hij namelijk mee en daarin waren zijn treffers tegen Cyprus de enige. Het eerste duel van het tweeluik met Ierland staat vrijdagavond om 20.45 uur op het programma in Zenica, met Medunjanin volgens Bosnische media in de basis. Maandag staat in Dublin de return op het programma. Mocht Bosnië zich plaatsen voor het EK, dan debuteert het land op een Europese eindronde.   

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.