Trefzeker Oranje versus compacte defensie Costa Rica

Reacties

Voetbal International blikt zoals altijd vooruit op de WK-wedstrijden van Oranje. Ditmaal over de achtste finale, waarin Mexico om 18.00 uur de tegenstander is.

Trefzeker Oranje versus compacte defensie Costa Rica

Nederland

Op het spel van Oranje is dit toernooi veel kritiek, maar puur op de kille cijfers beoordeeld, heeft Nederland een van de attractiefste ploegen dit WK. Met twaalf doelpunten blijkt Oranje samen met het reeds uitgeschakelde Colombia dit WK het team dat het vaakst scoort. Geen enkel ander elftal kan bovendien tippen aan de zeven verschillende doelpuntenmakers van het team van bondscoach Louis van Gaal.

Nederland zet ook bijzonder vaak de doelman van de tegenstander aan het werk, bijna zeven (6.8) keer per wedstrijd. Alleen België (8) en Frankrijk (7.2) lukte dat nog vaker. Robin van Persie en Arjen Robben zijn als aanvalsduo levensgevaarlijk. Gezamenlijk kwamen ze tot zes doelpunten en een assist, waarmee ze bij meer dan de helft van de Nederlandse treffers direct betrokken zijn. Ook tegen Costa Rica wordt van Robben en Van Persie verwacht dat zij het verschil gaan maken.

Sneijder
Toch zullen ook veel ogen gericht zijn op Wesley Sneijder. De spelmaker van Oranje viel tot nu toe vooral op met zijn defensieve arbeid, maar tegen Costa Rica liggen er voor hem kansen om net als tegen Mexico - toen hij tekende voor de gelijkmaker - belangrijk te zijn in offensief opzicht. Het land uit Midden-Amerika stelt namelijk slechts twee centrale middenvelders op, waardoor er geen noodzaak is om Sneijder een tegenstander te laten schaduwen. Hierdoor kan hij zijn energie vooral stoppen in offensieve acties. Dat is nodig ook, want hij speelde dit WK Van Persie pas drie keer aan.

Als de aanvallende middenvelder scoort tegen Costa Rica, dan voegt hij zich bij de drie meest scorende spelers in de knock-outfase van een WK. Momenteel deelt Sneijder op die eeuwige ranglijst de vierde plaats met Zinedine Zidane met vijf treffers. Een doelpunt brengt de Utrechter op gelijke hoogte met nummer drie Gary Lineker. De Braziliaanse spits Ronaldo is met acht doelpunten in dat klassement de leider, gevolgd door Roberto Baggio met zeven goals.

Costa Rica

Waar Nederland dit WK qua gescoorde doelpunten koploper is, geldt dit voor Costa Rica als gekeken wordt naar het geringe aantal tegentreffers. Pas twee keer hoefde de uitblinkende doelman Keylor Navas dit toernooi de bal uit het net te grabbelen, wat alleen zijn Belgische collega Thibaut Courtois hem kan nazeggen. Navas wordt gesteund door vijf verdedigers en vier middenvelders, maar dat betekent niet dat Costa Rica inzakt.

De verdedigingslinie speelt juist ver van het eigen doel, waardoor de tegenstander uit de buurt van keeper Navas wordt gehouden en het speelveld bijzonder compact wordt. Het nadeel van deze strategie is dat Costa Rica hierdoor kwetsbaar wordt bij ballen die over de trage defensie heen worden gespeeld. Daarin slaagde Daley Blind eerder dit toernooi twee keer tegen Spanje en tegen Costa Rica liggen er voor hem opnieuw kansen om Robben en Van Persie zo te bereiken.

Brein
Het tactische brein achter het succes van Costa Rica dit WK is bondscoach Jorge Luis Pinto. Met zijn strategie zorgde de Colombiaan ervoor dat zijn elftal in een poule met Uruguay (3-1 winst), Italië (1-0) en Engeland (0-0) tegen ieders verwachting in ongeslagen groepswinnaar werd. Vervolgens bleef hij met tien man op de been tegen Griekenland (1-1). Uiteindelijk pakten zijn spelers de zege via strafschoppen.

Pinto haalde nooit het hoogste niveau als profvoetballer, maar werkte zich door zelfstudie - hij bekeek onder meer de trainingen van Rinus Michels bij 1. FC Köln - op van looptrainer bij het Colombiaanse Millonarios tot bondscoach op het WK. Zijn analyses zijn voor een deel terug te vinden op zijn website, waarin hij onder meer een beschouwing geeft over het spel van Oranje op de wereldkampioenschappen van 1990, 1998 en 2006. Een ander aspect van de site moet Van Gaal zorgen baren: Pinto bekeek uitgebreid het spel van Robben bij Bayern München.

Onderlinge historie

Nederland speelde nooit eerder tegen Costa Rica en de kwartfinale van zaterdagavond (22.00 uur) is dus een primeur. Slechts op het WK Onder-20 in 2001 troffen beide landen elkaar eerder. Destijds verloor Oranje, eveneens onder leiding van trainer Van Gaal, met 3-1. Van de huidige selectie waren Robben en Huntelaar toen ook van de partij. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.