Treffers Tankovic helpen AZ ronde verder tegen NEC

AZ heeft dankzij twee doelpunten van Muamer Tankovic de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi bereikt. NEC bood in Alkmaar goed weerstand, maar kon niet voorkomen dat de ploeg van trainer John van den Brom een vervolg gaf aan de sterke serie in de Eredivisie: 2-1.

AZ won tot het 2-2 gelijkspel van afgelopen zondag tegen Feyenoord vier keer op rij in competitieverband en liet zich woensdagavond ook door NEC niet van de wijs brengen. De huidige koploper van de Jupiler League won twaalf van zijn laatste veertien duels en stichtte ook in het AFAS Stadion regelmatig gevaar, maar moest toch buigen voor de huidige nummer vijf van Nederland.

Want waar de NEC-aanvallers Sjoerd Ars, Alireza Jahanbakhsh en Anthony Limbombe ondanks enkele gevaarlijke momenten de bal niet langs keeper Esteban kregen, deed Tankovic (foto) dat aan de andere kant wel. De Zweedse aanvaller schoot in de 33ste minuut hard raak via de onderkant van de lat en verdubbelde de marge een half uur later uit een strafschop. De aansluitingstreffer van Limbombe, die geklungel van Mattias Johansson afstrafte, volgde al na drie minuten maar kwam te laat.

AZ, met de van een gebroken middenvoetsbeentje herstelde Steven Berghuis voor het eerst weer in de basis, maakt daarmee opnieuw zijn reputatie als cupfighter waar. De Alkmaarders wonnen de KNVB-beker nog in 2013 (2-1 tegen PSV) en strandden zowel vorig seizoen als in 2011/12 pas in de halve finale. Zaterdag kan de ploeg van Van den Brom het jaar 2014 in stijl afsluiten thuis tegen FC Utrecht.