Transfers Italië de mist in door haperende WiFi en faxen

Anno 2013 zou je verwachten dat in een miljoenenwereld als die van het voetbal niets aan de randvoorwaarden ontbreekt. Maar dat blijkt - vooral in Italië - toch anders te liggen. Een transfer in het Zuid-Europese land is niet zomaar volbracht. Vraag het maar aan Maarten Stekelenburg, Pajtim Kasami, Felipe Anderson en Andrea Poli.

Transfers Italië de mist in door haperende WiFi en faxen

Stekelenburg was de hele maand januari onderwerp van gesprek. De sluitpost was na lang blessureleed bij AS Roma op een zijspoor geraakt, waarna Fulham bereid leek hem kansen op speelminuten te bieden. Een deal leek in de maak toen de voormalig Ajacied kort voor het verstrijken van de deadline in het vliegtuig naar Londen stapte.

BedrogenStekelenburg kwam echter bedrogen uit, want AS Roma gaf geen akkoord voor een vertrek naar de club van manager Martin Jol. Roma wilde een vervanger halen voor Stekelenburg en dacht die in Emiliano Viviano van Fiorentina gevonden te hebben, maar de deal kwam niet tot stand. Zo kon de Nederlandse doelman onverrichter zake terugkeren naar Italië, waar hij zich vrijdagochtend gewoon op het trainingsveld diende te melden.

Behalve náár Fulham leverde ook een transfer ván Fulham problemen op. Pajtim Kasami dacht de gelederen van Pescara te kunnen versterken, maar een weigerende internetverbinding maakte dat de deal voor de middenvelder niet door kon gaan. Iets wat zaakwaarnemer Mino Raiola (op de foto onder met Mario Balotelli, die bij AC Milan werd ondergebracht) mateloos tegen de borst stuitte. 'Ik ben boos. Boos op het feit dat transfers in Italië op plekken als deze gedaan moeten worden', refereert Raiola aan de slechte omstandigheden in het hotel waar hij verbleef. Het is net zoals Italiaanse stadions, schandalig. In een hotel als dit kun je geen transferzaken regelen. Dit gebouw moet gesloopt worden en weer opnieuw opgebouwd.

'Als mensen in dit land niet wakker worden, komt er straks helemaal niemand meer naar Italië', raast Raiola. 'Volgens de regels moeten transfers met de juiste documentatie online volbracht worden. Door de verbindingsproblemen kan Kasami niet naar Pescara.'

Defecte faxWe zijn er nog niet. Middenvelder Felipe Anderson leek lange tijd voor 7,5 miljoen euro van Santos naar Lazio te gaan. De Romeinen hadden urenlang onderhandeld, maar kregen het niet voor elkaar de juiste papieren voor 18.00 uur - het tijdstip waarop de Italiaanse spelersmarkt sloot - per fax te versturen. Eenzelfde scenario lag er in het verschiet voor Andrea Poli van Sampdoria, die de overstap van Sampdoria naar Juventus in de zomer alsnog maakt. Ook Lazio heeft laten weten in de zomerstop een nieuwe poging te doen Anderson bij Santos los te weken.

Het is niet voor het eerst dat Italië zich met een sterk verhaal in de transferschijnwerpers zet. In de zomer van 2008 kon Diego Milito van Real Zaragoza naar Genoa dankzij een spectaculaire actie van zijn zaakwaarnemer Frederico Pastorello. Pastorello trof destijds een dichte deur bij het bondskantoor van de Lega Calcio, maar gooide de papieren over een provisorisch opgetrokken muurtje naar binnen waarna een en ander alsnog tot stand kwam.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen