Transferdagboek 28/08: Nani, Krasic, Zlatan en Bale

Het nieuwe seizoen lonkt, en het zijn de transferperikelen die het nieuws regeren. Voetbal International houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 28/08: Nani, Krasic, Zlatan en Bale

Het ziet er naar uit dat Nani snel de overstap maakt van Manchester United naar Juventus. Volgens verschillende Italiaanse media is het een kwestie van tijd voordat De Oude Dame de Portugees gaat vastleggen. Gek is dat niet, aangezien Nani al vaker in verband is gebracht met Juventus.

Afgelopen zomer dook zijn naam ook al een aantal keer op. Welk bedrag de Italiaanse club overheeft voor de aanvallende middenvelder is nog niet bekend, maar wat we inmiddels wel weten is dat United minimaal dertien miljoen euro wil ontvangen.

Nani is aan zijn zevende seizoen begonnen en kwam het afgelopen seizoen elf keer in actie voor de hoofdmacht van The Red Devils. Milos Krasic lijkt een overstap te maken naar Olympique Lyon. De aanvallende middenvelder speelt momenteel nog voor Fenerbahçe, maar Lyon heeft dringend behoefte aan spelers met aanvallende capaciteiten.

Krasic in actie tegen Galatasary
Krasic in actie tegen Galatasary

Lisandro López vertrok immers naar Al Gharafa. Daarnaast wil de Franse topclub van weleer af van Bafetimbi Gomis, die met zijn riante salaris op de begroting drukt. Krasic kreeg het vorig seizoen niet voor elkaar om een basisplaats bij Fener te bemachtigen. Het jaar daarvoor bracht hij door bij Juventus, maar ook bij die club werd zijn verblijf geen daverend succes.

Lyon zit dus verlegen om aanvallers. Dat kan van Paris Saint-Germain niet gezegd worden. Met het spitsenduo Zlatan Ibrahimovic/Edinson Cavani heeft de topclub een van de gevaarlijkste voorhoedes uit de voetballerij. En dat moet beloond worden, vindt ook de clubleiding van PSG. Ibrahimovic, die nu naar verluidt veertien miljoen euro per jaar mag bijschrijven op zijn rekening, krijgt door een contractopwaardering volgens L’Équipe namelijk twee miljoen euro per jaar erbij. Daarmee komt zijn jaarlijkse salaris uit op liefst zestien miljoen euro. Of het contract ook verlengd gaat worden, moet nog blijken.

Er komt bijna een einde aan de transfersoap rondom Gareth Bale. En die aanstaande megadeal maakt in voetballand het nodige los. Voormalig Barcelona-sterspeler Hristo Stoichkov, die eind jaren negentig furore maakte bij de Catalanen, ziet de veel genoemde transfersom van 99 miljoen euro als compleet belachelijk. 'Bale heeft geen respect tegenover zijn ploeggenoten bij Tottenham, om niet te komen opdagen bij de training. Als Bale honderd miljoen euro waard is, was ik vroeger onbetaalbaar geweest', is de Bulgaar allesbehalve bescheiden. UEFA-voorzitter Michel Platini vindt de ophef over de miljoenendeal maar overdreven. 'Als ze het kunnen betalen, is het prima. Als ze drie keer ruim dertig miljoen euro uitgeven, hoor je namelijk niemand.'

De reserverol van Iker Casillas houdt de gemoederen in Madrid flink bezig. Elders in Europa worden de topclubs massaal wakker nu de 32-jarige doelman ook onder trainer Carlo Ancelotti op de bank zit in Estadio Santiago Bernabéu. Zo zouden Arsenal, Manchester City, Paris Saint-Germain en zelfs Barcelona, waar Víctor Valdés na dit seizoen vertrekt, belangstelling hebben.

De vraag is evenwel hoe Casillas tegenover zijn situatie in Madrid staat. De captain van De Koninklijke speelt al zijn hele carrière voor Real en er wordt gesuggereerd dat hij de eerste seizoenhelft wil afwachten, in de hoop dat hij de concurrentiestrijd met Diego López alsnog in zijn voordeel beslecht. Boze tongen beweren echter dat Casillas zijn reserverol nu al zat is.

Casillas is niet de enige Real-speler die in verband wordt gebracht met een vertrek. Ook Angel di María en Mesut Özil hebben de clubs voor het uitzoeken, nu Gareth Bale op het punt staat te tekenen voor Real Madrid. Waar Di María eerder al liet weten te willen blijven en Ancelotti zei hem niet kwijt te willen, heeft ook Özil nu naar buiten gebracht dat hij Madrid niet zomaar wil verruilen voor een andere Europese voetbalhoofdstad.

Manchester United zou inmiddels al een bod van circa vijftig miljoen euro voorbereiden voor de Duitse international met Turkse roots. Özil is echter niet bang om de strijd aan te gaan met Bale en Isco, een van de andere miljoenenaanwinsten tijdens deze zomer. 'Ik voel me goed en voel het vertrouwen van de trainer. Ik wil hier blijven om prijzen te winnen', tekenden verslaggevers op uit de mond van de 24-jarige spelmaker.

Newcastle United is nog altijd op zoek naar een nieuwe spits en zou volgens verschillende Engelse media nu twee aanvallers op het oog hebben. The Magpies zouden allereerst Olympique Lyon en Bafetimbi Gomis van elkaar willen verlossen, nadat een eerdere poging nog was gestrand. En bovendien moet ook Demba Ba op huurbasis terugkeren in St. James' Park, waar hij een half jaar geleden nog werd weggekaapt door Chelsea voor circa 8,5 miljoen euro.

Eerder deze ochtend meldden we al dat Ajax met Tottenham Hotspur in onderhandeling is over Christian Eriksen, die het middenveld van The Spurs moet versterken nu Willian onlangs de voorkeur gaf aan Chelsea.

In navolging van Erik Lamela (die voor dertig miljoen overkomt van AS Roma, zie nieuwsbericht van 17.50 uur) komt er mogelijk nog een speler van AS Roma richting Noord-Londen. Volgens The Daily Mail bereiden de twee clubs een ruildeal voor tussen de linksbacks Benoit Assou-Ekotto en Fabio Balzaretti. Assou-Ekotto zou op huurbasis naar Rome moeten vertrekken, waarna manager André Villas-Boas de beschikking zou krijgen over Balzaretti. Volgens Gazzetta dello Sport zou van een dergelijke deal echter geen sprake zijn, aangezien Assou-Ekotto in Londen wil bijven.

Dan Samuel Eto'o. Waar de toekomst van de Kameroener ligt is nog niet helemaal duidelijk. In Italië denken ze dat de 32-jarige spits het bezuinigende FC Anzhi zal verruilen voor Internazionale. Maar omdat de Nerazzurri hem geen langdurig contract willen aanbieden, zou ook Chelsea volgens The Times nog altijd kans maken op Eto'o. Daar zou hij donderdag wel eens uit de hoge hoed kunnen komen.

In dat laatste geval zou Eto'o een hereniging met José Mourinho, in 2009/10 coach van Eto'o in het Stadio Giuseppe Meazza, verkiezen boven een terugkeer bij Inter. En dat terwijl hij op Stamford Bridge aanzienlijk minder zou kunnen verdienen dan de 4,5 miljoen per jaar die hij in Milaan kan opstrijken.

Eto'o is er echter van overtuigd dat hij nog jaren meekan op het hoogste niveau en zou daarom een voorkeur hebben voor The Blues, die in hem het beste alternatief zien voor Wayne Rooney nu die toch niet vertrekt bij Manchester United en hem voor meerdere seizoenen willen vastleggen.

Volgens Sky Sports heeft Chelsea nog een andere aanvaller op het oog. De club van de steenrijke eigenaar Roman Abramovich zou met FC Porto onderhandelen over de komst van Christian Atsu. De rappe Ghanese vleugelspits heeft nog een contract voor een jaar in Portugal en zou daarom al voor enkele miljoenen te koop zijn, omdat hij anders gratis de deur uitloopt. Dat zou voor Mourinho het sein zijn om het 21-jarige talent in te lijven.

Een wel erg op sensatie belust bericht komt uit The Daily Mirror. De Engelse tabloid meent dat Manchester United zijn zinnen heeft gezet op David Luiz. Als we dat moeten geloven zou er dus niet een speler van United naar Chelsea gaan, maar juist andersom. Mourinho heeft al aangegeven de Braziliaanse verdediger niet te willen verkopen. Maar ja, dat deed United ook al wekenlang met Rooney. En toch bleef The Special One zijn vizier op Wazza richten. Krijgt Mourinho nu een koekje van eigen deeg? Op 2 september weten we het zeker.

Bekijk hier al onze video's