Totti heeft na vijftien jaar iets recht te zetten in Rotterdam

Reacties

AS Roma is na het 1-1 gelijkspel van vorige week gebrand op een overwinning in De Kuip. Niet alleen staan er sportieve belangen op het spel, ook is er de ergernis over wat de naar Rome afgereisde Feyenoord-supporters aanrichtten in het eeuwenoude stadscentrum. Bovendien moet Francesco Totti nog iets rechtzetten in De Kuip.

Totti heeft na vijftien jaar iets recht te zetten in Rotterdam

Zes jaar voordat Totti in Duitsland wereldkampioen werd met Italië verloor hij in Rotterdam de finale van het EK 2000 na verlenging tegen Frankrijk (2-1). De Azzurri werd de Europese titel door de neus geboord doordat Sylvain Wiltord vlak voor het laatste fluitsignaal gelijkmaakte. David Trezeguet liet de Fransen daarna juichen met zijn golden goal.

'Op de weg hier naartoe heb ik nog over die wedstrijd gesproken met onze trainer. Hopelijk is het resultaat morgen anders', vertelde Totti tijdens de persconferentie in De Kuip voorafgaand aan het Europa League-duel. Aan dat stadion bewaren Italianen sowieso slechte herinneringen, want in Europees verband verloor Feyenoord nog nooit van een Italiaanse club: 2-0 en 1-1 tegen Juventus, 0-0 tegen Lazio en 2-2 tegen Internazionale.

Smoesjes
Maar Totti heeft meer redenen om morgen gebrand te zijn op een zege. Als rasechte Romein deed de aangerichte schade in de Italiaanse hoofdstad hem pijn. 'De beelden uit de stad waren verontrustend. Er moeten serieuze maatregelen worden genomen', stelde Totti, die het sportieve aspect uiteraard niet uit het oog verloor. 'Morgen kan een keerpunt worden, zeker nu ook de wedstrijd tegen Juventus voor de deur staat. Of ik liever morgen win of van Juventus? Laten we morgen Feyenoord verslaan en dan Juve op maandag. Ik houd niet van smoesjes. Morgen móéten we winnen.'

Pierre van Hooijdonk wint op 11 april 2002 een kopduel van Javier Zanetti. Dertien jaar geleden, toen Internazionale naar De Kuip kwam, plaatste Feyenoord zich voor de UEFA Cup-finale.
Pierre van Hooijdonk wint op 11 april 2002 een kopduel van Javier Zanetti. Dertien jaar geleden, toen Internazionale naar De Kuip kwam, plaatste Feyenoord zich voor de UEFA Cup-finale.

Dat was ook de strekking van het verhaal dat trainer Rudi Garcia afstak na de hele serie gelijke spelen die Roma dit kalenderjaar al verzamelde. Hij riep zijn spelers op vooral niet te spelen met de angst om te verliezen. 'Ik wil gedrevenheid zien bij mijn spelers om te winnen. Ze moeten risico's durven nemen. In de laatste wedstrijden hebben we te veel punten laten liggen omdat we op resultaat speelden.'

Het betekent dat Roma van Garcia brutaal de bal moet opeisen in De Kuip. 'Ook al weten we dat Feyenoord sterk is met het plaatsen van snelle tegenstoten, we zullen ons zeker niet verstoppen. Je hebt balbezit nodig om te scoren. En als we een kans krijgen, moeten we ook op het juiste moment toeslaan. We moeten efficiënter zijn dan in de laatste paar wedstrijden. Alleen een overwinning kan ons helpen. We zullen er nóg harder aan moeten trekken.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.