Tottenham bezorgt Leicester CL-ticket door zege op United

Tottenham Hotspur heeft aan een kleine zes minuten genoeg gehad om het Manchester United van manager Louis van Gaal met 3-0 te verslaan. Daardoor blijft de achterstand op koploper Leicester City, dat door de nederlaag van The Red Devils zeker is van deelname aan de Champions League, beperkt tot zeven punten.

Kantelpunt in de wedstrijd - die een half uur later begon omdat de spelersbus van Manchester United lang vastzat in de file - was het uitvallen van de achttienjarige Timothy Fosu-Mensah. De verdediger, die door Van Gaal werd opgesteld als rechtsback in zijn tweede wedstrijd als basisspeler, moest in de 68ste minuut naar de kant na een botsing met Dele Alli. De Nederlands jeugdinternational werd vervangen door Matteo Darmian en het was de Italiaan die in negatieve zin betrokken was bij de openingstreffer van Spurs.

De invaller was Christian Eriksen even kwijt, waarna de ex-Ajacied de tijd had een scherpe voorzet voor het doel van keeper David de Gea te produceren. Met zijn pass bereikte hij de veroorzaker van het vroegtijdige vertrek van Fosu-Mensah en die wist wel raad met die kans. Alli haalde in een keer uit en liet de openingstreffer aantekenen. Daarna was het verzet van de bezoekers gebroken.

Manchester United-verdediger Timothy Fosu-Mensah moest na 68 minuten naar de kant na een duel met Dele Alli.

Twee minuten na de 1-0 kopte Toby Alderweireld raak uit een vrije trap van Erik Lamela, waarna de Argentijn weer een kleine twee minuten later zelf doel trof uit weer een aanval over de rechterflank van United. Danny Rose kreeg de bal in zijn voeten na doorkoppen van Eriksen, legde de bal terug op de rand van het zestienmetergebied en daar haalde Lamela doeltreffend uit, voordat Daley Blind in kon grijpen met een tackle.

Daarmee hadden de Londenaren precies vijf minuten en 46 seconden nodig om Manchester United de nederlaag te bezorgen, terwijl er voor de zeventigste minuut kansjes over en weer waren en Van Gaal na een solo van Anthony Martial zelfs nog even moet hebben gedacht aan een openingstreffer van de Fransman. Zijn poging werd echter gekeerd door doelman Hugo Lloris.

Door de zege blijft Tottenham in het spoor van koploper Leicester City, dat eerder op de dag met 2-0 won van Sunderland. Het gat blijft, met nog vijf wedstrijden te gaan, zeven punten. De overwinning van Spurs was niet alleen nadelig voor The Foxes, want zij zijn door dat resultaat nu al zeker van deelname aan de voorronde van de Champions League. Manchester United blijft als nummer vijf namelijk steken op 53 punten en kan de ploeg van manager Claudio Ranieri daardoor niet meer inhalen.