Toronto FC: van slechtste club ter wereld naar kampioen?

Reacties

In de nacht van zaterdag op zondag, Nederlandse tijd, wordt in de Verenigde Staten de finale van Major League Soccer gespeeld. Toronto FC neemt het thuis op tegen Seattle Sounders FC. En dat terwijl de Canadese club van heel ver komt.

Toronto FC: van slechtste club ter wereld naar kampioen?

Vier jaar geleden haalde Toronto FC het nieuws omdat een voetballer goudeerlijk de media te woord stond. Die voetballer was Danny Koevermans. Na de negende nederlaag op rij gaf de spits een opmerkelijk interview: 'Ik speel in het slechtste team ter wereld. Het is zo frustrerend. We zeggen elke week dat we goed spelen en dat het goed komt, maar het is verschrikkelijk.'

Voetbal in Toronto stond tot voor kort synoniem voor mislukking. Sinds de oprichting van de club tien jaar geleden is van alles geprobeerd om aansluiting te vinden met de top van de Major League Soccer. In meerdere seizoenen eindigde Toronto FC laatste of een-na-laatste in de Eastern Conference. Vorig jaar haalden The Reds een eerste keer de play-off-fase. Een prestatie op zich dat dit zolang duurde, omdat de MLS zodanig is ingedeeld dat meer clubs wel dan niet instromen in de play-off-opzet, zes van de tien clubs in elke Conference.

Ook met een Nederlandse coach lukte het in 2011 niet om een succesvolle voetbalploeg neer te zetten. Het was in de periode dat Jürgen Klinsmann als adviseur aan de club verbonden was. Hij haalde Aron Winter als trainer naar de club om de Canadese droom gestalte te geven. De Duitser wilde een revolutie ontketenen met Ajax als leidraad. In de door hem opgelegde 4-3-3 en met spelers als Koevermans, Torsten Frings, Javier Martina en Nick Soolsman haalde Toronto de play-offs niet.

Blijdschap bij Sebastian Giovinco en Jozy Altidore na de winst van de Eastern Conference.
Blijdschap bij Sebastian Giovinco en Jozy Altidore na de winst van de Eastern Conference.

De laatste tweeënhalf jaar is er veel veranderd. Aan de potentie van de club heeft het nooit gelegen. Toronto FC wordt financieel gesteund door kapitaalkrachtige eigenaren en genereert sinds de eerste duels in 2007 veel publieke belangstelling in een stad waar ook het ijshockey (Maple Leafs), basketbal (Toronto Raptors) en honkbal (Blue Jays) leeft. Bij de meeste thuiswedstrijden zitten meer dan 22 duizend toeschouwers, oplopend tot een kleine dertigduizend.

Met de komst van Jozy Altidore, Michael Bradley en vooral Sebastian Giovinco heeft Toronto FC een uitgebalanceerde ploeg waarbij de drie designated players hun meerwaarde bijna wekelijks bewijzen. De Italiaan Giovinco is veel te goed voor het niveau van de MLS, Altidore scoorde in alle playoff-duels op weg naar de finale van zaterdag, terwijl Bradley de stabiele dynamo op het middenveld is.

De voorbije weken verbrak Toronto alle kijkcijferrecords. Naar het tweede playoff-duel keken 1,4 miljoen Canadezen. Dat waren er nog eens vierhonderdduizend meer dan naar het eerst halvefinaleduel. En bijna een miljoen meer dan het vorige record van afgelopen seizoen, toen bijna zeshonderdduizend Canadezen het eerste playoff-duel ooit van Toronto volgden. De slechtste club ter wereld is negentig minuten verwijderd van een voetbaldroom.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.