MLS wordt steeds groter en populairder

Reacties

Voor het eerst in de 21-jarige historie van de Major League Soccer wordt de grote finale primetime op een zaterdagavond uitgezonden. Het past bij de groeiende populariteit van het voetbal.

MLS wordt steeds groter en populairder

De Amerikaanse voetbalcompetitie heeft de voorbije jaren flink aan status en toeschouwers gewonnen. Gemiddeld kwamen dit seizoen 22 duizend toeschouwers af op de duels van de clubs. Dat zijn er bijna vierduizend meer dan vorig seizoen in de Eredivisie.

Deze en volgende week spelen de twee beste clubs van de oostelijke en westelijke competitie in een heen- en terugwedstrijd om een plek in de finale op 10 december. De eerste halve finale is een geheel Canadese confrontatie tussen Montreal Impact en Toronto FC. De tweede halve eindstrijd gaat tussen de Seattle Sounders en Colorado Rapids.

De MLS heeft de voorbije jaren aan aandacht gewonnen met de komst van bekende Europese sterren. Montreal Impact is opgebouwd rondom de 38-jarige Didier Drogba. De Ivoriaan speelt lang niet meer alle wedstrijden vanaf het begin, maar is in Montreal nog altijd een koning. Drogba is met tien treffers clubtopscorer. Bij Toronto FC zijn Jozy Altidore (foto onder), Sebastian Giovinco en Michael Bradley de bekende namen.

De tweede halve finale gaat tussen Colorado Rapids en Seattle Sounders. Bij Colorado zijn de  Albanees international Shkëlzen Gashi, voormalig Schalke 04-middenvelder Jermaine Jones en de Ierse aanvaller Kevin Doyle drie in Europa bekende krachten. De club moet wel doelman Tim Howard missen in de beslissend fase van het seizoen. De goalie raakte onlangs geblesseerd tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van de VS tegen Mexico. Bij de Seattle Sounders speelt voormalig Ajacied Nicolas Lodeiro een belangrijker rol als vormgever.

De komende jaren zal de aantrekkingskracht van het Amerikaanse voetbal alleen nog maar toenemen. Nu al zitten er meer mensen bij het voetbal dan het basketbal, toch een bastion als het aankomt op Amerikaanse sporten. De Major League Soccer begon in 1996 in zijn huidige opzet met tien clubs in een Eastern en een Western Conference. Momenteel bestaat de MLS uit twintig clubs, waaronder drie Canadese verenigingen. Volgend jaar komen daar met Atlanta United en Minnesota United nog twee teams bij en vanaf 2018 heeft ook Los Angeles FC naast Los Angeles Galaxy een licentie.

De competitieopbouw is wel anders dan in Europa. De reguliere competitie bestaat uit 34 duels: achttien (uit en thuis) tegen alle tegenstanders in de eigen Conference, tien tegen alle teams in de andere Conference en na loting nog zes duels tegen teams uit de eigen conference. Daarna volgen play-offs met de hoogst geklasseerde ploegen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.