Toornsta schiet FC Utrecht naar finale tegen FC Twente

FC Utrecht gaat met FC Twente uitmaken wie als vierde Nederlandse club uitkomt in de voorronde van de Europa League. In de play-offs wonnen de Domstedelingen ook thuis van SC Heerenveen (2-1).

De ploeg van trainer Jan Wouters had donderdagavond ook de heenwedstrijd in Friesland al gewonnen (1-0). In eigen huis kende FC Utrecht een vliegende start van de wedstrijd, want al na negen minuten kwam het op voorsprong. Van grote afstand schoot Jens Toornstra een vrije trap hard tegen het net.

Niet veel later kreeg Cedric van der Gun - donderdag in Heerenveen de matchwinner - een uitstekende kans op een tweede doelpunt namens de thuisclub, maar de aanvaller stuitte op doelman Kristoffer Nordfeldt. Jacob Mulenga en Mike van der Hoorn kregen ook nog kansen voor rust, terwijl namens de bezoekers Alfred Finnbogason en Hakim Ziyech voor gevaar zorgden.

Ook na rust bleef FC Utrecht de bovenliggende partij en in de 52ste minuut kreeg het bijna hulp van Jeffrey Gouweleeuw, die op aangeven van Toornstra bijna in eigen doel schoot. De middenvelder zorgde in de 82ste minuut voor de beslissing door zijn tweede van de wedstrijd te maken. Het werd nog wel 2-1 via invaller Mark Uth, maar de spanning keerde daardoor niet meer terug.

Door de overwinning speelt FC Utrecht in de finale van de play-offs tegen FC Twente, dat afrekende met FC Groningen. De heenwedstrijd in Enschede staat voor komende donderdag op het programma, de return in De Galgenwaard wordt zondag afgewerkt.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.