Titelverzamelaar De Boer: trouw aan de club en zichzelf

Al tijdens zijn carrière als speler was Frank de Boer voorbestemd trainer te worden. Hij koos voor de weg der geleidelijkheid. De derde achtereenvolgende titel met Ajax bevestigt dat de oud-international daarmee een juiste keuze heeft gemaakt. Een portret. De diepe fronsende blik en die woede over een verkeerde actie; het zijn kenmerken van de trainer Frank de Boer die hij ook al had tijdens zijn carrière als speler. Het tekent zijn fanatisme, zijn drang naar perfectie.

Titelverzamelaar De Boer: trouw aan de club en zichzelf

Ook aan de zijlijn laat De Boer dat zien. Zijn persoonlijkheid is niet veranderd, al is zijn rol dat wel. Natuurlijk moet hij zich af en toe verbijten als een speler iets niet ziet wat hij wél ziet. Maar de onvrede dient een doel, in alles staat de ontwikkeling voorop.

Dat geldt ook voor hem zelf. De Boer zelf twijfelde in 2008 over zijn toekomst. 'Misschien mis ik wel iets voor een toptrainer. Het groepsproces, het smeden van een hecht team. Daar komt psychologisch veel bij kijken. Ik moet ondervinden of ik dat wel kan.' Zijn ervaringen in de jeugd van Ajax en bij het Nederlands elftal als assistent van Bert van Marwijk hebben De Boer ongetwijfeld op dit gebied verder geholpen, al zal hij de laatste zijn om te zeggen dat hij helemaal af is als toptrainer.

De oud-international heeft mensen om zich heen verzameld die iets toevoegen en hem iets kunnen bijbrengen. Niet om zijn tekortkomingen te verbloemen, maar om de spelers en daarmee ook de club verder te helpen. Assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp staan dan wel in zijn schaduw, voor De Boer zijn ze een toegevoegde waarde. Niet voor niets zit hij altijd tussen de twee in. De Boer is eindverantwoordelijk voor de hoofdmacht en straalt dat ook uit. Maar hij heeft ook oog voor meer dan zijn eigen straatje. Niet voor niets vormt hij met Wim Jonk een Bergkamp het technisch hart van Ajax. 'We voeden elkaar op alle vlakken.'

Hoewel De Boer weigert het succes op zijn eigen conto te schrijven, met zijn derde achtereenvolgende landstitel met Ajax schaart hij zich wel al in het rijtje van de Nederlandse coaches van naam.

De Boer evenaart met de vliegende start van zijn trainerscarrière Guus Hiddink, die in de jaren tachtig bij PSV eveneens drie keer de Schaal in ontvangst mocht nemen na slechts tweeënhalf jaar als hoofdtrainer op de bank. Andere grootheden hadden meer tijd nodig. Rinus Michels begon bij Ajax in de jaren zestig eveneens met drie titels in evenveel seizoenen. Louis van Gaal werkte zes jaar bij de Amsterdamse club voor hij dat had bereikt, terwijl de huidige PSV-coach Dick Advocaat pas na elf jaar drie titels als trainer te pakken had.

Johan Cruijff, grote initiator achter het huidige Ajax-arbeidsmodel, had op zijn beurt acht jaar nodig om met Barcelona de eerste drie kampioenschappen van zijn trainersloopbaan te kunnen bijschrijven. Het Ajax-icoon ziet in de huidige Ajax-trainer een voorbeeld voor diegenen die in Amsterdam werken de club weer voort te stuwen op weg naar de Europese top. 'Hij blijft benadrukken dat hij als hoofdcoach pas tweeënhalf jaar bezig is en nog stappen moet maken.'

Om ook als trainer de absolute top te bereiken is het fanatisme en de drang naar perfectie allerminst verloren gegaan bij De Boer. Gezien de eerdere ingezette geleidelijke weg naar boven is een afscheid niet aan de orde. De opmerking dat andere clubs hem niet kunnen verleiden tot een vertrek bij Ajax, zegt alles: trouw aan zijn club en zichzelf. (Lars Ulrich)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen