Test doellijntechnologie bij Engeland-België op Wembley

Tijdens de oefenwedstrijd tussen Engeland en België op zaterdag 2 juni wordt een test uitgevoerd met doellijntechnologie, het zogenaamde Hawk-Eye-systeem.

Test doellijntechnologie bij Engeland-België op Wembley

Bij dat duel, de uitzwaaiwedstrijd van The Three Lions richting het EK in Polen en Oekraïne, krijgt de arbitrage overigens nog níet de beschikking over de technologie. De test wordt achter de schermen uitgevoerd en heeft geen invloed op het wedstrijdverloop.

Dat de test uitgerekend op Wembley uitgevoerd wordt is een saillante bijkomstigheid. De heilige Londense grond was decennia geleden het toneel van een van 's werelds bekendste dubieuze doelpunten. In de WK-finale tussen Engeland en West-Duitsland keurde de scheidsrechter een schot van Geoff Hurst goed, terwijl onduidelijk was of de bal de lijn gepasseerd was.

Komende week wordt begonnen met de voorbereidingen op de test. In het doel worden daarvoor zes camera's opgehangen. Door middel van berekeningen kan vervolgens binnen een seconde worden bepaald of de bal de lijn al dan niet is gepasseerd. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's