Teruggekeerde Sneijder staat voor eerste test in Tallinn

Voetbal International volgt de verrichtingen van het Nederlands elftal op de voet. Vrijdagavond om 20.30 uur vervolgt Oranje de kwalificatiereeks voor het WK 2014 met een uitwedstrijd in Tallinn tegen Estland.

Teruggekeerde Sneijder staat voor eerste test in Tallinn

ESTLAND

Klassering 5de
Vorm G G W V W

Na de verrassende plaatsing voor de play-offs om een ticket voor het EK van 2012 (waarin Ierland te sterk bleek, 0-4 en 1-1), leek het voetbal in Estland een mooie toekomst tegemoet te gaan. De kans dat de Esten zich in aanloop naar het WK van volgend jaar in Brazilië opnieuw mengen in de strijd om plaatsing lijkt echter uitgesloten.

Met de wedstrijden tegen Nederland, Hongarije, Roemenië en Turkije staan immers louter nog duels met hoger geklasseerde teams op het programma, confrontaties die Estland vorig jaar allemaal verloor. Dat er in Groep D dankzij een achterstand van vijf punten op nummer twee Hongarije nog wel een theoretische kans is op deelname aan de play-offs is slechts te danken aan twee zeges op hekkensluiter Andorra.

Volgens oud-bondscoach Arno Pijpers komt die terugslag voort uit het feit dat Estland na het stoppen van enkele ervaren internationals in een overgangsfase zit. 'Die play-offs waren een hoogtepunt in de Estse voetbalhistorie. Dat gebeurt niet zomaar nóg een keer. Maar in hun achterhoofd hebben ze natuurlijk wel zitten dat er in 2016 24 landen aan het EK kunnen deelnemen. De jongere spelers moeten ervaring opdoen en jongens als Ragnar Klavan kunnen nog mee. Hij moet zijn ervaring overbrengen.'

Uitgelicht
Met Klavan is meteen de enige international van Estland genoemd die in een West-Europese topcompetitie speelt. De 27-jarige verdediger vormt samen met onder andere Oranje-international Paul Verhaegh de defensie van FC Augsburg in de Duitse Bundesliga en speelde tussen 2005 en 2012 bovendien zeven jaar in de Eredivisie voor Heracles Almelo en AZ.

Voor Klavan is de ontmoeting sowieso een weerzien met oude bekenden. Als trainer van AZ haalde Van Gaal de Estse verdediger in de winter van 2009 naar Alkmaar. Vervolgens werden Van Gaal en Klavan samen met de nu voor Oranje geselecteerde Jeremain Lens en Stijn Schaars landskampioen. In 2011/12 speelde Klavan bij AZ bovendien ook nog samen met Adam Maher.

NEDERLAND

Klassering 1ste
Vorm G W W W W

Het Nederlands elftal kan vrijdagavond in Tallinn de volgende stap zetten richting kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilië. Daartoe zou een overwinning op Estland mogelijk zelfs al toereikend zijn als Roemenië en Hongarije elkaar in Boekarest in evenwicht houden. Hongarije zou het gat van negen punten dan alleen nog op basis van doelsaldo kunnen dichten.

Bondscoach Louis van Gaal zal met name benieuwd zijn hoe Wesley Sneijder zich in Tallinn manifesteert na zijn terugkeer bij Oranje. Van Gaal ontnam de 29-jarige spelmaker zijn aanvoerdersband tijdens de Azië-tour en riep hem bij een gebrek aan topvorm vervolgens ook niet op voor de oefeninterland tegen Portugal van vorige maand (1-1).

Nu Sneijder tegen Estland weer van de partij is dankzij een blessure van Georginio Wijnaldum, zal hij moeten laten zien dat hij fit genoeg is om zowel in aanvallend als verdedigend opzicht een bijdrage te leveren aan het Nederlands spel. Van Gaal moedigde Sneijder al aan om ballen te veroveren, door te stellen dat hij zal juichen als de nummer 10 van Galatasaray daarin slaagt.

Uitgelicht
Van Gaal zal daar met name op gespitst zijn, omdat de defensie van Oranje nog altijd geen topspelers van internationale allure herbergt. Waar de aanvallende linies met aanvoerder Robin van Persie, Arjen Robben en ook een topfitte Sneijder overlopen van klasse, moet Van Gaal vrijdagavond tegen Estland een beroep doen op vier Eredivisie-verdedigers.

Met het oog op het WK van volgend jaar is het zaak dat ook de zes spelers vóór de defensie hun defensieve arbeid verrichten, omdat bijvoorbeeld duidelijk werd dat de beoogde basisspelers Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij in de confrontaties van Feyenoord met Kuban Krasnodar (0-1, 1-2) hun directe tegenstanders met regelmaat niet de baas konden zijn.

In die zin rust er een grote verantwoordelijkheid op de schouders van Sneijder. Niet alleen zal hij Oranje met zijn ervaring en onmiskenbare talenten van creatieve impulsen moeten voorzien, ook zal hij moeten aantonen dat hij na zijn conditionele terugval van vorig seizoen weer in staat en bereid is om de tegenstander af te jagen, te beginnen tijdens de eerste test in Tallinn.

Onderlinge historie

Nederland liep in de vorige drie ontmoetingen met Estland nog geen enkele keer averij op. Toch is de Baltische voetbalploeg lang niet zo'n eenvoudige opponent gebleken als de cijfers doen vermoeden. Op 2 juni 2001 stond Estland veertien minuten voor tijd nog met 2-1 voor, totdat twee goals van Ruud van Nistelrooy en één van Patrick Kluivert gezichtsverlies voorkwamen.

Een half jaar terug bood Estland in de Amsterdam Arena eveneens goed tegenstand. In de eerste helft waren de beste mogelijkheden zelfs voor de bezoekers. Pas nadat de nu door een blessure afwezige Rafael van der Vaart twee minuten na rust de score had geopend, liep Oranje destijds uit naar een uiteindelijk relatief eenvoudige 3-0 zege.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
22 maart 2013 Nederland - Estland 3-0 WK-kwalificatie
5 september 2001 Nederland - Estland 5-0 WK-kwalificatie
2 juni 2001 Estland - Nederland 2-4 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen