Van Persie zet jacht op Kluivert voort in Estland en Andorra

Robin van Persie (30) kan op korte termijn topscorer aller tijden van het Nederlands elftal worden. De spits en aanvoerder van Oranje heeft nog maar vijf doelpunten nodig om het record van assistent-bondscoach Patrick Kluivert te achterhalen.

Van Persie zet jacht op Kluivert voort in Estland en Andorra

Het record is al jaren in handen van Kluivert, die tussen 1994 en 2004 in 79 interlands veertig keer scoorde voor Oranje. Als Van Persie tegen Estland (vrijdag) en Andorra (dinsdag) in totaal vijf keer doel treft, komt hij wat betreft het aantal doelpunten en interlands exact gelijk met Kluivert. Van Persie’s teller staat op dit moment op 35 treffers en 77 internationale wedstrijden.

De kans dat Kluivert zijn record de komende twee interlands kwijtraakt is vrij klein. Van Persie maakte pas één keer minimaal drie doelpunten in het shirt van Oranje. Dat was in september 2011, toen hij tegen San Marino (11-0) vier treffers liet noteren.

Mijlpalen
Sinds Oranje weer onder leiding staat van Louis van Gaal scoorde Van Persie zes keer voor Oranje. Geen enkele international maakte zoveel doelpunten sinds de terugkeer van Van Gaal als bondscoach. Als Van Persie nog twee goals maakt onder de huidige keuzeheer mag hij zich ook de meest scorende international aller tijden noemen onder Van Gaal, die tussen 2000 en 2002 ook al leiding gaf aan Oranje. Nu is dat nog Ruud van Nistelrooy met zeven treffers.

Voor Van Persie lonkt nog een derde mijlpaal. Hij heeft nog slechts zes doelpunten nodig om Nederlands topscorer aller tijden te worden in EK- en WK-kwalificatiereeksen. De spits van Manchester United maakte tot nu toe zeventien treffers in kwalificatiecycli. Johan Cruijff en Van Nistelrooy delen het record met allebei 22 doelpunten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen