Terry redt punt voor Chelsea op bezoek bij Tottenham

Tottenham Hotspur mag zich na het gelijkspel tegen Chelsea (1-1) in ieder geval voor een paar uur koploper van Engeland noemen. The Spurs lieten op White Hart Lane kansen op de overwinning liggen tegen hun stadgenoot, die met tien man eindigde.

Het duel tussen beide Londense clubs was ook het weerzien van André Villas-Boas met zijn voormalig leermeester José Mourinho, die hij als assistent diende bij FC Porto, Chelsea en Internazionale. In 2009 kregen beiden een conflict, waarna Villas-Boas als manager via Académica Coimbra, FC Porto en Chelsea in de zomer van 2012 bij Tottenham terecht kwam. Mourinho keerde afgelopen zomer terug bij Chelsea, waar hij eerder in de periode 2004-07 furore maakte. Zaterdag stonden beide Portugese managers voor het eerst tegenover elkaar.

Aan de kant van Tottenham had Villas-Boas basisplaatsen voor voormalig Eredivisionisten Moussa Dembélé, Christian Eriksen en Jan Vertonghen, terwijl Nacer Chadli als invaller binnen de lijnen kwam. Chelsea kon geen beroep doen op Marco van Ginkel, die afgelopen dinsdag tijdens het thuisduel met Swindon Town in de strijd om de League Cup (2-0 winst) een zware knieblessure opliep. Ook liet Mourinho opnieuw Juan Mata, de afgelopen twee seizoenen verkozen tot Chelsea's Speler van het Jaar, niet in de basis beginnen bij de Londense club.

Tottenham had vanaf het eerste fluitsignaal een overwicht tegen Chelsea, dat afwachtend uit de startblokken kwam. In de negentiende minuut kwamen The Spurs ook verdiend op voorsprong via Gylfi Sigurdsson, die van dichtbij scoorde na een knappe combinatie met Eriksen en Roberto Soldado. Vier minuten later kreeg de thuisclub opnieuw een goede kans, maar Branislav Ivanovic kon ternauwernood voorkomen dat Paulinho een voorzet van Soldado in een leeg doel kon schuiven. Op slag van rust was de Braziliaan weer dicht bij een treffer, maar dit keer schoot hij op de buitenkant van de paal.

Chelsea kon er weinig tegenover brengen en kwam voor rust niet verder dan wat schoten van afstand. Bij aanvang van de tweede helft bracht Mourinho Mata binnen de lijnen en mede dankzij de komst van de Spanjaard kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd. In de 48ste minuut kwam Oscar net tekort om een voorzet van Fernando Torres binnen te tikken, terwijl Mata negen minuten later een doelpunt - terecht - afgekeurd zag worden vanwege buitenspel. Ook zag hij een schot gekeerd worden door Tottenham-doelman Hugo Lloris.

In de 65ste minuut was het wel raak voor Chelsea en Mata lag aan de basis van de gelijkmaker. Uit de vrije trap van de invaller kopte John Terry volledig vrijstaand binnen. Op basis van de tweede helft was die treffer terecht en de bezoekers kregen daarna via de eveneens ingevallen André Schürrle nog een kans op meer, maar Lloris redde uitstekend. Vanaf de 81ste minuut moest Chelsea met tien man verder, aangezien Torres na een luchtduel met Vertonghen zijn tweede gele kaart ontving. De twee hadden het de hele wedstrijd met elkaar aan de stok.

Met elf tegen tien kreeg Tottenham kansen om alsnog drie punten over te houden aan het thuisduel met Chelsea, maar Lewis Holtby, Chadli, Sigurdsson en Jermain Defoe hadden hun vizier in de slotfase niet op scherp staan. Daarom bleef het bij 1-1 op White Hart Lane, waardoor Tottenham nu alleen koploper is met dertien punten uit zes wedstrijden. Arsenal kan door een zege bij Swansea City echter twee punten voorsprong nemen. Chelsea bezet met elf punten voorlopig de derde plaats, maar kan ingehaald worden door Liverpool en Everton.