Ten Hag slijpt 3-5-2-formatie erin bij FC Utrecht

Reacties

Trainer Erik ten Hag liet FC Utrecht donderdag in de oefenwedstrijd tegen Dundee United (4-0) opnieuw opdraven in een 3-5-2-systeem. Het experiment verliep naar tevredenheid van de coach.

Ten Hag slijpt 3-5-2-formatie erin bij FC Utrecht

'Daarin maken we stappen', vertelt Ten Hag op de website van de Domstedelingen over de formatie met drie centrale verdedigers en aanvallend ingestelde vleugelbacks. 'De spelers krijgen er een gevoel bij, zien ook de kansen in die het systeem biedt. Het gaat leven in de kleedkamer. Het is functioneel om je zo'n systeem eigen te maken, waar je naast het spelen van andere systemen op kunt terugvallen.'

De formatie wordt eigenlijk maar zelden gebruikt in de Eredivisie. Aan het einde van het seizoen 2013/14 boekte Ronald Koeman er met Feyenoord successen mee. Mede door een knappe 2-0 zege op PSV pakten de Rotterdammers de tweede plaats. In de daaropvolgende zomer veroverde Oranje in een vergelijkbare samenstelling brons op het WK in Brazilië.

Mocht Ten Hag komend seizoen zijn ploeg inderdaad in eenzelfde systeem laten spelen, dan zou dat een breuk zijn met de lijn van de laatste jaren. FC Utrecht is vooral gewend om met drie spitsen te spelen of een ruit op het middenveld (4-4-2). Maar door het vertrek van belangrijke (buiten)spelers als Tommy Oar en Edouard Duplan is de aanvallende bezetting op de vleugels minder geworden.

Centraal voorin heeft Ten Hag wel voldoende opties. Donderdag vormden Nacer Barazite (foto) en Rubio Rubin het spitsenkoppel, terwijl Ruud Boymans, Sébastien Haller en Leon de Kogel de andere alternatieven zijn. De trainer is sowieso tevreden met zijn selectie. 'Ik hoop én denk dat ik, zogezegd, méér dan elf basisspelers heb. De posities zijn dubbel bezet. We hebben veel mogelijkheden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.