Teleurstellend AZ is al voor winterstop klaar in Europa na verlies in Polen

Reacties

Het Europese avontuur van AZ zit erop. De Alkmaarders gingen donderdagavond onderuit op bezoek bij Legia Warschau en keren na de winterstop daardoor niet meer terug in de Conference League. Een overwinning zat er eigenlijk geen moment voor de halvefinalist van vorig seizoen.

Teleurstellend AZ is al voor winterstop klaar in Europa na verlies in Polen
© Pro Shots
Legia Warschau
Legia Warschau
2 - 0
AZ
AZ

AZ wist dat het na de eerdere nederlagen tegen Aston Villa en de achteraf gezien peperdure blamage in Mostar moest winnen van Legia om net als de vorige twee seizoenen te overwinteren in de Conference League. Dat moest na de gebeurtenissen tijdens het heenduel met de Polen gebeuren in een beladen sfeer. Door de veiligheidsrisico's waren er ook geen fans van de Alkmaarders welkom in Warschau.

Zonder de steun van de eigen supporters deed AZ er alles aan om tot het gewenste resultaat te komen, maar de kansen die de ploeg van trainer Pascal Jansen creëerde waren spaarzaam. Over rechts, waar Denzo Kasius samen met Yuki Sugawara voor meer defensieve zekerheid moest zorgen, kwam de nummer drie van de Eredivisie wel enkele keren gevaarlijk door, maar veel leverde dat niet op.

Uiteindelijk loste alleen Jordy Clasie een schot op doel, maar doelman Kacper Tobiasz redde op de inzet van de AZ-spelmaker. Aan de andere kant had ook debutant Rome-Jayden Owusu-Oduru bij zijn debuut weinig te doen, maar de vervanger van de geblesseerde Mathew Ryan was na 34 minuten wel geklopt. Yuri Ribeiro was bij de tweede paal sneller bij een voorzet van Josué, ex-speler van VVV-Venlo.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met Dani de Wit terug op het middenveld kwam AZ ook na rust tot weinig uitgespeelde mogelijkheden. Vangelis Pavlidis leek even gevaarlijk te worden na een aanval over de linkerkant, maar kon zijn voet niet tegen de voorzet van David Møller Wolfe zetten. De opgave voor de Alkmaarders werd nog lastiger toen Bruno Martins Indi acht minuten na rust rood kreeg voor een tackle op de enkels van Josué.

De rode kaart voor Martins Indi was extra zuur, omdat de aanvoerder een fout in de opbouw moest corrigeren. Met de weer fitte Riechedly Bazoer en Jens Odgaard in de ploeg en later ook Ibrahim Sadiq probeerde AZ met tien man nog wel een comeback te forceren, maar tien minuten voor tijd diende Legia-invaller Blaz Kramer de nekslag toe uit een voorzet van Josué. En dus strandt AZ in de groepsfase.

Zrinjski Mostar
Zrinjski Mostar
1 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Waar in Warschau overwintering op het spel stond, speelden Zrinjski en Aston Villa tijdens hun laatste duel alleen nog om de winstpremie. Die delen beide teams, omdat de Bosniërs in de slotfase nog een puntje pakten tegen de bezoekers uit Birmingham dankzij een goal van Matija Malekinusic. Nicolò Zaniolo had de ploeg van Unai Emery na een uur op voorsprong gezet met zijn eerste goal in Engelse dienst.

UEFA Europa Conference League

Stand Groepsfase Groep E UEFA Europa Conference League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Aston Villa
6
4
1
1
12-7
+5
13
2
Legia Warschau
6
4
0
2
10-6
+4
12
3
AZ
6
2
0
4
7-12
-5
6
4
Zrinjski Mostar
6
1
1
4
6-10
-4
4
* Actueel tot en met 10 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.