Teleurgestelde Slot: 'Dit voelt zo onrechtvaardig'

FC Zwolle beleeft hele zware tijden. De koploper van de Jupiler League kwam vrijdagavond voor de vierde week op rij niet verder dan een gelijkspel. In eigen huis speelden De Blauwvingers met 1-1 gelijk tegen nummer drie Helmond Sport. Concurrent RKC Waalwijk kan zondag bij winst de achterstand verkleinen naar één punt.

'Scheidsrechter Jeroen Sanders vertolkte een hoofdrol, maar dat heeft iedereen wel kunnen zien', vertelde een teleurgestelde Arne Slot (foto) na afloop aan Voetbal International. 'Dit voelt zo onrechtvaardig. Tegen een man met zoveel macht kun je niets inbrengen. Uit bij Helmond Sport floot hij ook al tegen ons.'

Slot doelde op de beginfase van het duel, waarin verdediger Eric Botteghin met een domme overtreding van het veld werd gestuurd. De middenvelder van FC Zwolle had begrip voor de rode kaart, maar kreeg de indruk dat Sanders naar overtredingen zocht. 'Helmond Sport maakt twee, drie overtredingen en daar wordt niet voor gefloten. Vervolgens krijgen wij bij de eerste charge een gele kaart en vervolgens rood. Hij maakte het duel hectisch. Pas in de tweede helft hervonden we onszelf.'

Toch was het te makkelijk om enkel de schuld bij de wat ongelukkig fluitende Sanders neer te leggen. Voor de rust was de thuisploeg niet in staat om het verschil te maken en in de tweede helft vergaten ze een legio aan kansen af te maken. Slot was dan ook teleurgesteld. 'We vergeten na de rust het duel te beslissen. De ballen werden op het einde zelfs van de lijn gekopt. Na de rode kaart van Helmond Sport (Jop van der Linden, red.) hadden we het af moeten maken. Op deze manier houden we het heel erg spannend. Doodzonde.'

Bij Helmond Sport konden ze leven met de puntendeling. Toch zag trainer Jurgen Streppel zijn ploeg zeventig minuten lang domineren. 'De afspraak was dat we vandaag aan Nederland zouden laten zien hoe goed we kunnen voetballen. Dat hebben we lange tijd ook gedaan. Het is alleen jammer dat we vooral bezig waren met randzaken en niet met ons eigen spel. Toch denk ik dat we een goed Helmond Sport hebben gezien.'

De trainer baalde van alle ophef omtrent de scheidsrechter. 'Ik laat me nooit uit over de arbitrage en dat doe ik nu ook niet. Wel heb ik in de rust zowel spelers van FC Zwolle als van Helmond Sport tot kalmte moeten manen. Het ging ten koste van de wedstrijd en beide ploegen hebben niets aan onnodige schorsingen of blessures. Het is jammer dat het zo onrustig was, want dit zijn wel de twee best voetballende ploegen van de Jupiler League. Dat hebben we vanavond te weinig gezien.' (Stef de Bont) Foto: VI Images