Tadic over Ajax: 'Er is nog niks getekend'

Ajax is wel het laatste waarover Dusan Tadic wilde nadenken na het verlies van Servië tegen Zwitserland (1-2), laat staan praten, maar de aanvaller van Servië, nu nog in dienst van Southampton, wist wel van de enthousiaste reacties in Nederland over zijn aanstaande transfer naar Amsterdam.

'Ja, dat is leuk', zei Tadic, 'maar zolang er nog niks getekend is, kan ik er gewoon nog niks over zeggen. Eerst de handtekeningen, dan praten. En er zijn nog geen handtekeningen. Tegelijkertijd ben ik bezig aan een WK en hebben we een nederlaag geleden die hard is aangekomen.'

Zwitserland besliste het duel met Servië vanavond in blessuretijd, na een wedstrijd die van begin tot eind spannend was. Servië kwam snel op voorspong via Aleksandar Mitrovic, maar zakte daarna ver weg, zodat de Zwitsers via Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri het duel konden omdraaien. Vooral de 1-2, die viel in de laatste minuut, deed pijn bij Tadic.

'Hoe dit kan? Onervarenheid, denk ik. Wij waren in de laatste minuut in de aanval, we verliezen de bal en die Zwitsers staan na twee passes voor onze keeper.' Het verlies komt hard aan. 'Heel, héél hard', benadrukte Tadic. 'Ik heb er eigenlijk geen woorden voor.'

Tadic zelf speelde voor rust een uitstekende wedstrijd en gaf de assist op de 1-0 van Mitrovic. 'Maar daarna hebben we niet meer verdedigd, of slecht verdedigd. Nee, dit is geen kritiek op onze defensie, want verdedigen doe je met de hele ploeg. Je valt samen aan én je verdedigt samen. Nou, dat laatste hebben we niet gedaan. We gaven veel te veel ruimte weg en dan word je op dit niveau afgestraft.'

Spannend slot
De nederlaag heeft niet meteen definitieve consequenties voor Servië. De ploeg heeft, na de zege op Costa Rica in de eerste wedstrijd, na twee duels drie punten. Zwitserland en Brazilië, die tegen elkaar gelijkspeelden (1-1), staan op vier punten. Alles komt aan op de laatste wedstrijden in de groep, waarbij de Zwitsers de beste papieren hebben: zij treffen het uitgeschakelde Costa-Rica, wat betekent dat Servië en Brazilië in een onderling duel gaan uitmaken wie mee mag naar de achtste finales. Servië moet winnen om de Brazilianen voorbij te gaan, terwijl De Goddelijke Kanaries aan een gelijkspel genoeg hebben.

'Als we zo verdedigen zoals we hebben gedaan tegen Costa Rica, kunnen we winnen', keek Tadic alvast vooruit. 'Maar als we het doen zoals in het duel met de Zwitsers, dan verliezen we. In dat geval verliezen we van iedereen.'