Swingend PEC beëindigt fraaie thuisreeks van Excelsior

PEC Zwolle heeft al swingend een hardhandig einde gemaakt aan de ongeslagen thuisreeks van Excelsior dit seizoen. De Kralingers stonden al bij rust met 0-3 achter en zagen de Zwollenaren uiteindelijk uitlopen naar 0-5.

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen kreeg dit seizoen mede vanwege de sublieme thuisreeks het ene compliment na het andere. Achtereenvolgens was dit seizoen op Woudestein niet verloren van Go Ahead Eagles (3-2), Heracles Almelo (3-1), FC Dordrecht (1-1), SC Cambuur (1-1), FC Twente (2-1) en FC Utrecht (2-2). Zodoende konden de Kralingers tegen de formatie van Ron Jans een clubrecord uit 1984 evenaren door zeven keer op rij niet te verliezen, maar die hoop werd al snel aan diggelen geschoten.

PEC dicteerde en kwam na zeventien minuten op voorsprong. Jody Lukoki gaf voor op Stef Nijland, die door voor zijn directe tegenstander te komen binnentikte. Negen minuten later was het 0-2. Nijland dook op voor doelman Gino Coutinho. De sluitpost bracht aanvankelijk nog redding, maar was kansloos toen de bal voor de voeten van Mustafa Saymak viel.

PEC nam vervolgens allesbehalve gas terug en kwam snel op 0-3. Jesper Drost schoot in de korte hoek na de bal in volle vaart te hebben aangenomen. In de rust kon Excelsior even op adem komen, maar ook dat bood geen oplossing voor de Zwolse dadendrang. Nijland was na 52 minuten het eindpunt van een swingende aanval door de bal laag in de verre hoek te krullen. Het slotakkoord was na ruim een uur voor Saymak, die de eindstand met een schitterende afstandsknal op 0-5 bepaalde. Drost had het halve dozijn vol kunnen maken, maar schoot in de slotfase voor leeg doel naast.

Ondanks de ruime nederlaag is Excelsior nog wel dertiende. PEC is nog steeds zesde, maar is AZ, Feyenoord en Twente wel tot een punt genaderd. De Rotterdammers hebben nog wel de topper bij PSV tegoed. Voor PEC was het bovendien de grootste uitzege ooit in de Eredivisie.