Swansea thuis onderuit, Van Buren velt Standard Luik

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

Swansea City - Valencia 0-1
Valencia en Swansea City hadden beide een punt nodig om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League. Kuban Krasnodar, dat eerder op de avond nog met 4-0 won van Sankt Gallen, zou dan niet meer bij de bovenste twee ploegen in Groep A kunnen eindigen.

Maar de eerste helft van de wedstrijd in The Liberty Stadium verliep niet volgens plan voor Swansea, dat na twintig minuten op achterstand kwam door een treffer van Daniel Parejo. Op slag van rust kreeg de thuisclub - waar Jonathan de Guzman als invaller binnen de lijnen kwam en zowel Dwight Tiendalli als Michel Vorm op de bank bleef - nog een tegenvaller te verwerken, aangezien recordaankoop Wilfried Bony geblesseerd van het veld moest.

Kort na de wissel van de voormalig Vitesse-spits leek Swansea op gelijke hoogte te komen, maar een doelpunt van Alvaro Vazquez werd - onterecht - afgekeurd vanwege buitenspel. In de tweede helft drong de club uit Wales wel aan, maar grote kansen leverde dat niet op en Valencia bleef redelijk eenvoudig op de been.

Door de overwinning heeft Valencia nu twaalf punten uit vijf duels, waardoor het zeker is van een plek bij de laatste 32 in de Europa League. Swansea City blijft op acht punten staan en moet minimaal gelijkspelen bij Sankt Gallen om Kuban Krasnodar voor te blijven.

Esbjerg fB - Standard Luik 2-1
Voorafgaand aan de vijfde speelronde in de Europa League was Esbjerg fB al zeker van overwintering, terwijl Standard Luik - waar Reza Ghoochannejhad een basisplaats had en Ronnie Stam niet tot de wedstrijdselectie behoorde - zich op de competitie moest richten. Toch liet de thuisclub de wedstrijd niet lopen en Mick van Buren eiste de hoofdrol voor zich op. De spits, die afgelopen transferperiode werd overgenomen van Excelsior, scoorde twee keer.

In de achttiende minuut opende Van Buren de score in de Blue Water Arena, maar die treffer werd in de 53ste minuut ongedaan gemaakt door de gelijkmaker van Igor De Camargo. Elf minuten voor tijd was Van Buren echter opnieuw trefzeker en bezorgde Esbjerg fB daarmee de overwinning. In de laatste speelronde spelen de Denen nog voor de groepswinst op bezoek bij Red Bull Salzburg, dat de eerste vijf wedstrijden winnend afsloot.

Dnjepr Dnjepropetrovsk - Pandurii Targu Jiu 4-1
Nicandro Breeveld ging met Pandurii Targu Jiu hard onderuit op bezoek bij Dnjepr Dnjepropetrovsk, dat na vier groepswedstrijden al zeker was van een plek in de knock-outfase van de Europa League. Nikola Kalinic, Roman Zozulya, Yevhen Shakhov en Serhiy Kravchenko scoorden namens de club uit Oekraïne en alleen Eric Pereira kon daar iets tegenover stellen.