Swansea strandt, Ludogorets overleeft spektakelstuk

Het Europa League-avontuur van het Nederlands getinte Swansea City is in de zestiende finale geëindigd na een 3-1 nederlaag tegen Napoli. Ludogorets stuntte door zich thuis tegen Lazio te herpakken na een kansloze achterstand en gaat naar de achtste finale: 3-3.

Napoli-Swansea City 3-1
Bij Swansea City, dat vorige week tegen Napoli 0-0 speelde, begonnen liefst vier Nederlanders in de basis: Dwight Tiendalli, Jonathan De Guzman, Marvin Emnes en Michel Vorm.

In de tiende minuut kreeg Emnes een enorme mogelijkheid namens de ploeg uit Wales. De ex-Spartaan stormde af op doelman Pepe Reina en schoot de bal op doel, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald worden door Raúl Albiol. Zeven minuten daarna was het aan de andere kant raak. Lorenzo Insigne ontsnapte aan de buitenspelval en schoot de bal onder Vorm door. Swansea maakte echter al dertien minuten later de belangrijke gelijkmaker (1-1). De Guzman verschalkte Reina op aangeven van Wilfried Bony.

Daarmee stond Swansea virtueel in de achtste finale. Napoli wist maar geen vuist te maken, maar kwam in de 78ste minuut vrijwel uit het niets op voorsprong via Gonzalo Higuaín. Swansea zette nadien alles op alles om de cruciale 2-2 te forceren, maar kreeg vlak voor tijd het deksel op de neus middels een doelpunt van Gökhan Inler. Napoli krijgt nu te maken met FC Porto (zie hieronder).

Ludogorets – Lazio 3-3
De Europese droom van Nederlanders Virgil Misidjan, Jeroen Lumu en Mitchell Burgzorg (niet bij de selectie) van Ludogorets blijft maar voortduren. De Nederlandse enclave van de Bulgaarse koploper overleefde een absurde avond tegen Lazio, dat op een 0-2 voorsprong kwam via Baldé Keita en Bryan Perea.

Daarmee leek Ludogorets, dat in Rome met 1-0 had gewonnen, uitgeschakeld. De achterstand maakte echter ongekende krachten los bij de ploeg van basisspeler Misidjan en invaller Lumu. Roman Bezjak en Hristo Zlatinski brachten de thuisploeg langszij. Miroslav Klose leek het feestje van de Bulgaren alsnog te verpesten, maar Juninho Quixada maakte vlak voor tijd de allesbepalende 3-3 voor Ludogorets.

Eintracht Frankfurt - FC Porto 3-3
FC Porto blijft actief in de Europa League na een zinderend slot op bezoek bij Eintracht Frankfurt. De Europa League-winnaar van 2011 leek uitgeschakeld te worden, maar een doelpunt van Nabil Ghilas in de 86ste minuut hielp Porto op basis van uitdoelpunten naar de achtste finale.