Swansea City doet Chelsea pijn bij competitiestart

Chelsea is tegen Swansea City met een valse start begonnen aan de Premier League. De kampioen van Engeland kwam tegen de nummer acht van vorig seizoen niet verder dan een gelijkspel: 2-2. Er had zelfs meer in gezeten voor Swansea, omdat de Londense thuisclub door een rode kaart voor Thibaut Courtois bijna de gehele tweede helft met een man minder speelde.

Dat Chelsea het dit seizoen moeilijker zou gaan krijgen dan de vorige jaargang het geval was op weg naar de titel bleek vorige week zaterdag al. Arsenal was in de strijd om het Community Shield met 1-0 te sterk, en bovendien wonnen The Blues geen enkele wedstrijd tijdens de voorbereiding. New York Red Bulls (4-2) en Fiorentina (1-0) waren te sterk, terwijl het tegen Paris Saint-Germain (1-1) en Barcelona (2-2) gelijk werd.

Op Stamford Bridge was Swansea City dan ook de ploeg die het makkelijkst en het vaakst kansen creëerde. Bafetimbi Gomis had in het eerste kwartier tot twee keer toe de score kunnen openen, maar de Franse spits kopte eerst naast en kreeg de bal enkele minuten later ook niet langs Courtois toen hij oog in oog kwam met de Belgische doelman. Daarbij moet wel worden gezegd dat John Terry met een sliding uitstekend ingreep.

Na die matige start leek het aanvankelijk nog goed te komen met Chelsea, want bij de eerste de beste mogelijkheid voor de landskampioen was het wel raak. Een vrije trap van Oscar verdween langs alles en iedereen in de verre hoek, terwijl Swansea-sluitpost Lukasz Fabianski erop rekende dat de voorzet zou worden aangeraakt. Zeven minuten later had de ploeg van manager José Mourinho opnieuw het geluk aan zijn zijde, toen een voorzet van Willian via Federico Fernández achter Fabianski belandde.

Het moment van de wedstrijd: Thibaut Courtois verspert Bafetimbi Gomis de weg naar het doel. De Belgische doelman moet daarna met rood vertrekken.

Even daarvoor had Swansea echter al laten merken dat het zich niet zomaar gewonnen zou geven. Nadat Courtois een kopbal van Gomis nog had gekeerd, schoot André Ayew uit de rebound wel raak. De van Olympique Marseille overgekomen Ghanese vleugelspits deed dat op prachtige wijze. Terwijl hij opstond nam hij de bal met een sleepbeweging mee, om vervolgens hard raak te schieten in de verre hoek.

Chelsea begon zonder aanwinsten in de basis. Dat tien minuten na rust Asmir Begovic, met elf miljoen euro de duurste zomeraankoop, zijn debuut mocht maken zal dan ook zeker niet tot de planning van Mourinho hebben behoord. De Portugees kon echter niet anders dan de Bosnische doelman in te brengen, omdat Courtois rood kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken Gomis. De eerste taak van voormalige Stoke City-sluitpost was om Gomis' penalty te keren. Dat lukte niet: 2-2.

Swansea maakte in de eerste minuten daarna zelfs nog aanspraak op de overwinning, omdat Chelsea na het wegvallen van Courtois tijdelijk een aangeslagen indruk maakte. Gomis leek de 3-2 te maken, maar de Swansea-spits stond buitenspel. Onder aanvoering van Eden Hazard maakten de tien Blues vervolgens nog vergeefs jacht op de zege. Ook de debuterende Radamel Falcao kon als invaller geen potten breken, terwijl een overtreding op Diego Costa onbestraft bleef.