Supertalent Pulisic heeft de wereld aan zijn voeten bij BVB

Reacties

Christian Pulisic beleefde een geweldige week bij Borussia Dortmund met zijn debuut in de Champions League en een treffer tegen SV Darmstadt 98 in de Bundesliga. Dinsdagavond kan de zondag achttien jaar geworden Amerikaan zich op bezoek bij VfL Wolfsburg weer laten zien. VI-redacteur Sander Janssen blikt vooruit.

Supertalent Pulisic heeft de wereld aan zijn voeten bij BVB

Met Pulisic heeft Dortmund een goudhaantje in handen. Hij wordt al vergeleken met Philippe Coutinho, Eden Hazard en Marco Reus. Vorig seizoen mocht de middenvelder al even ruiken aan het grote werk. Deze jaargang zou zijn definitieve doorbraak kunnen betekenen. Pulisic ontwikkelt zich razendsnel. Jürgen Klopp wilde het talent afgelopen zomer niet voor niets naar Liverpool halen. Die deal ging niet door, maar als Pulisic zo blijft spelen, zal de interesse alleen maar toenemen.

Pulisic doorliep tot zijn zestiende de jeugdopleiding van Pennsylvania Classics, waar hij zich in de kijker speelde bij diverse Europese clubs. Hij legde stages af bij Barcelona, Chelsea, FC Porto en PSV, maar koos in januari 2015 voor Dortmund. Door zijn Kroatische roots kon hij een EU-paspoort van dat land krijgen, wat de overstap gemakkelijker maakte.

Christian Pulisic (rechts) viert een treffer tegen Legia Warschau met ploeggenoot Mario Götze.
Christian Pulisic (rechts) viert een treffer tegen Legia Warschau met ploeggenoot Mario Götze.

In Duitsland ontwikkelde Pulisic zich in sneltreinvaart. Als echte nummer 10 moet hij het hebben van zijn snelheid, creativiteit en steekpasses. De Amerikaan was vaak de uitblinker bij de Onder-17 en Onder-19 van Dortmund. Een jaar na zijn komst haalde trainer Thomas Tuchel hem al bij de eerste selectie. Pulisic kwam in het seizoen 2015/16 tot twaalf optredens in de hoofdmacht, waarin hij twee keer scoorde. Een beloning volgde: een uitnodiging voor het nationale elftal van de Verenigde Staten van bondscoach Jürgen Klinsmann.

Als international verbeterde hij dit jaar meerdere records. In zijn eerste interland, tegen Guatemala (4-0 winst), werd hij de jongste Amerikaan in een WK-kwalificatiewedstrijd. Twee maanden later scoorde hij als jongste speler van Team USA, thuis tegen Bolivia (4-0). Begin september nog droeg Pulisic met twee treffers bij aan de 0-6 overwinning op Saint Vincent & Grenadines. De teller staat nu op acht caps en drie goals voor de VS.

Klinsmann wil de jonge Pulisic langzaam brengen. Op 7 september deed hij voor het eerst vanaf de aftrap mee, thuis tegen Trinidad en Tobago (4-0). De bondscoach probeert het talent met beide benen op de grond te houden. 'Hij moet op de juiste momenten speeltijd krijgen', zei Klinsmann. 'Hij komt er echt wel. Dat zie je meteen. Jonge spelers als Christian moet je tijd en geduld gunnen.'

Tuchel is blij dat Pulisic zich laat zien als international, maar moet als trainer ook keuzes maken. 'We zijn blij dat Christian het zo goed doet', zei Tuchel tegen ESPN. 'Op zo'n jonge leeftijd is dit een grote prestatie. Maar ik heb wel gezegd dat hij niet zou spelen in de strijd om de Duitse Super Cup tegen Bayern München als hij bij de VS meedeed tegen Trinidad en Tobago. Daar was hij zich van bewust.'

Trainer Thomas Tuchel geeft Pulisic de kans bij Borussia Dortmund.
Trainer Thomas Tuchel geeft Pulisic de kans bij Borussia Dortmund.

Pulisic kon zich geen betere aanloop naar zijn achttiende verjaardag wensen. Hij werd door zijn basisplaats tegen Legia Warschau de jongste speler van Dortmund in de Champions League. De middenvelder leverde een assist op Gonzalo Castro in de met 0-6 gewonnen wedstrijd. Drie dagen later maakte hij zijn eerste Bundesliga-treffer van het seizoen en zorgde hij voor twee assists tegen SV Darmstadt 98. Het werd weer 6-0.

'Dit is uiteraard een leuk en vroeg verjaardagscadeau', zei Pulisic tegen ESPN. 'Ik ben niet helemaal tevreden over mijn eerste helft, maar na rust ging het me een stuk beter af. Ik ga mijn verjaardag na de wedstrijd al een beetje vieren. Op de dag zelf ga ik met vrienden naar een concert van Justin Bieber.'

Twee dagen na zijn verjaardag wacht alweer de volgende wedstrijd voor Pulisic en Dortmund. De zwartgelen gaan op bezoek bij VfL Wolfsburg, dat op de achtste plaats staat met vijf punten, één punt minder dan Dortmund. Die Wölfe kwamen zaterdag niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen 1899 Hoffenheim. Of Tuchel Pulisic weer in de basis zet is nog de vraag, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat de trainer echt niet meer om het supertalent heen kan.

Programma
VfL Wolfsburg 20-09
20:00
Borussia Dortmund
FC Ingolstadt 04 20-09
20:00
Eintracht Frankfurt
Darmstadt 98 20-09
20:00
1899 Hoffenheim
SC Freiburg 20-09
20:00
Hamburger SV
Bayern München 21-09
20:00
Hertha BSC
Bayer Leverkusen 21-09
20:00
FC Augsburg
Schalke 04 21-09
20:00
1. FC Köln
Werder Bremen 21-09
20:00
FSV Mainz 05
RB Leipzig 21-09
20:00
Borussia
Mönchengladbach
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.