Stuntend AZ overwintert in Europa League

Reacties

AZ heeft de knock-outfase van de Europa League bereikt. Dankzij de stunt tegen Zenit Sint-Petersburg schaarden de Alkmaarders zich op eigen kracht bij de laatste 32 (3-2).

Stuntend AZ overwintert in Europa League

De opdracht van AZ voor de laatste groepswedstrijd was helder. Een overwinning op Zenit Sint-Petersburg bood toegang tot de knock-outfase van de Europa League, terwijl bij een remise het resultaat bij Maccabi Tel Aviv – Dundalk bepalend was. De Alkmaarse formatie liet zien niets aan toeval te willen overlaten.

De Russische gasten, die ondanks de zekerheid van de Europese overwintering zeker niet met een veredeld B-team aan de aftrap kwamen, werden in de openingsfase overrompeld door een fel startend AZ. De Alkmaarse openingstreffer in de zevende minuut was daarvan zowel een voorbeeld als het resultaat.

Ben Rienstra troefde op het middenveld Giuliano af op felheid. De gelegenheidsaanvoerder kreeg de kans op te stomen en daarna de ruimte om uit te halen. De middenvelder profiteerde er optimaal van door met links bekeken te scoren: 1-0.

Ben Rienstra was verantwoordelijk voor de Alkmaarse openingstreffer.
Ben Rienstra was verantwoordelijk voor de Alkmaarse openingstreffer.

Het was gezien de kansen voor onder anderen Robert Mühren een verdiende voorsprong. Tegelijkertijd was het een wake-up call voor Zenit. De Russen doken gaandeweg de eerste helft steeds dreigender op voor het doel van Sergio Rochet, maar het bleef bij blaffen. AZ daarentegen gaf de Alkmaarse burger moed. Ridgeciano Haps vergrootte kort voor rust de marge door vanaf links naar binnen te kappen en met rechts via de paal raak te schieten: 2-0.

Met Aleksandr Kokorin – in de heenwedstrijd met twee goals de beul van AZ (5-0 nederlaag) - als verse kracht probeerde Zenit-trainer Mircea Lucescu het tij te keren. De wil zijn sportieve plicht te doen werd door Giuliano onderstreept. De middenvelder bracht met een knal in de korte hoek de spanning terug in de wedstrijd.

Na de aansluitingstreffer leefde AZ even tussen hoop en vrees. De kansen, voor met name Mühren, zorgden voor hoop. De dreiging van Zenit wekte de vrees. Uiteindelijk kon John van den Brom opgelucht ademhalen dankzij Muamer Tankovic. Zijn schitterende treffer smoorde in de 68ste minuut de Russische opleving in de kiem.

Na de eigen treffer van Stijn Wuytens beleefde AZ nog een zenuwslopend laatste kwartier. Maar Zenit miste het heilige vuur om het Alkmaarse feestje te verstieren, zoals invaller Alireza Jahanbakhsh verzuimde de bevrijdende 4-2 te maken. Het werd hem vergeven.

AZ bleef dankzij de stunt tegen Zenit in Groep D voor op Maccabi Tel Aviv en Dundalk, In Israël hun Europese avontuur afsloten met een 2-1. De Alkmaarse formatie is daarmee naast Ajax de tweede club die na de winterstop de Nederlandse eer hoog gaat houden in de Europa League.

Stand Groep D
Zenit Sint-Petersburg* 6-15 (+9)
AZ* 6-8 (-4)
Maccabi Tel Aviv 6-7 (-2)
Dundalk 6-4 (-3)

* Door naar volgende ronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.