Stunt Sunderland bij United fataal voor Heitinga en Cardiff

Ondanks de rentree van Robin van Persie heeft Manchester United verzuimd de hoop op Europees voetbal in eigen hand te krijgen. Sunderland was er verantwoordelijk voor, net als voor de degradatie van Fulham en Cardiff City.

Manchester United – Sunderland 0-1
Manchester United had een laatste strohalm gekregen voor het eigenhandig veroveren van een Europees startbewijs na de nederlaag van Tottenham Hotspur tegen West Ham United eerder op de dag. Maar die was niet besteed aan de ploeg van interim-manager Ryan Giggs.

Ook de rentree van Robin van Persie bood geen soelaas. De Oranje-international, die sinds 19 maart niet meer in actie kwam door een knieblessure, verscheen na ruim een uur binnen de lijnen. De treffer van Sebastian Larsson na een half uur was de enige die op het scorebord kwam op Old Trafford.

De Zweed bezorgde United een negatief record, want sinds de start van Premier League in 1992 werden er door de thuisploeg in één seizoen nimmer zoveel treffers geïncasseerd op Old Trafford als deze jaargang; twintig. United kan nog wel Europees voetbal halen als het zelf twee keer wint, terwijl Tottenham Hotspur het laatste duel verliest.

Door de zeker niet onverdiende stunt zette Sunderland een grote stap op weg naar lijfsbehoud. Met nog twee duels te gaan is de voorsprong op nummer achttien Norwich City gegroeid tot drie punten. Dat is een bijzondere prestatie gegeven het feit dat Sunderland enkele weken geleden nog hekkensluiter was.

Stoke City – Fulham 4-1
Felix Magath weet nu ook wat degraderen is. De Duitse manager heeft als vervanger van René Meulensteen Fulham niet kunnen behoeden voor degradatie na dertien jaar in de Premier League. De nederlaag bij Stoke City bezegelde het lot van de Londense club, dat geen antwoord had op de doelpunten van Peter Odemwingie, Marko Arnautovic en Oussama Assiadi. Daarmee viel ook het doek voor John Heitinga en reservedoelman Maarten Stekelenburg.

Stoke City beantwoordde bovendien de tegengoal van Kieran Richardson direct met de 4-1 van Jonathan Walters, die dankbaar profiteerde van het open huis bij Fulham. Het was passend bij de dramatische middag voor The Cottagers, die door de verrassing van Sunderland op Old Trafford veroordeeld zijn tot het Championship.

Newcastle United – Cardiff City 3-0
Voor Cardiff City is het Premier League-avontuur al na een jaar ten einde. Ook de club uit Wales zag de laatste hoop op lijfsbehoud vervliegen door de overwinning van Sunderland. Maar dat had het ook aan zichzelf te wijten aangezien het bezoek aan St. James’ Park zonder resultaat bleef.

De treffer van Shola Ameobi was het begin van het einde voor Cardiff City, dat de negatieve reeks van Newcastle United geen vervolg kon geven. Mede dankzij een sterk optreden van doelman Tim Krul pakte de thuisploeg na een reeks van zes nederlagen weer een zege.

De tegenvallende prestaties waren aanleiding voor een groot deel van de aanhang van Newcastle United in de 69ste minuut de tribunes te verlaten. Ze misten daardoor de goals van Loïc Remy en Steven Taylor.

Aston Villa - Hull City 3-1
Mede dankzij twee treffers van Andreas Weimann (foto) heeft Aston Villa uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De ploeg van manager Paul Lambert was in eigen huis te sterk voor Hull City, dat al na een minuut tegen een achterstand aankeek. Ashley Westwood opende de score voor de club uit Birmingham, waar aanvoerder Ron Vlaar in de basis startte.

Karim El Ahmadi en Leandro Bacuna begonnen op de bank en zagen de bezoekers in de 27ste minuut op gelijke hoogte komen door een eigen doelpunt van Jordan Bowery, die vier minuten daarvoor in het veld was gekomen voor Gabriel Agbonlahor. Kort voor rust maakte Weimann het verschil op Villa Park.

In de 41ste minuut kopte de Oostenrijker binnen na een vrije trap die op de lat belandde en in de extra speeltijd van de eerste helft was hij opnieuw met het hoofd trefzeker, dit keer op aangeven van Jordan Bowery. Door de thuiszege heeft Aston Villa nu 38 punten uit 36 duels, zes meer dan nummer achttien Norwich City. Hull City heeft 37 punten en moet daardoor nog iets meer vrezen voor degradatie.

Swansea City - Southampton 0-1
Met Jonathan de Guzman, Dwight Tiendalli en Michel Vorm in de basis kreeg Swansea City bezoek van Southampton, waar Jos Hooiveld de hele wedstrijd op de bank bleef. Marvin Emnes kwam in de 77ste minuut in het veld aan de kant van de thuisclub.

Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel, maar toch kregen zij kansen op een overwinning. Namens de bezoekers was Sam Gallagher voor rust het dichtst bij een doelpunt, terwijl voormalig Vitesse-spits Wilfried Bony in de eerste helft verzuimde om Swansea op voorsprong te zetten. In de tweede helft viel er minder te genieten in The Liberty Stadium, waar Southampton via Rickie Lambert in de laatste minuut de punten pakte.