Strafschoppen doen mat Atlético pijn in Spaanse titelrace

Atlético Madrid heeft in de Spaanse titelstrijd een dure nederlaag geleden bij Real Sociedad: 2-0. De Madrilenen gingen in San Sebastian voor de tweede keer op rij onderuit in een uitduel en verzuimden daarmee de koppositie in La Liga te grijpen.

De ploeg van trainer Diego Simeone had het doordeweeks moeilijk tegen FK Rostov in de Champions League en had de blessuretijd nodig om een overwinning veilig te stellen (2-1). Het was de ploeg in Anoeta aan te zien. Atlético speelde in een te laag tempo om de verdediging van de thuisploeg aan gort te spelen. Toen Kevin Gameiro er halverwege de eerste helft dan eindelijk een keer doorheen kwam, raakt de Fransman met een stiftje de paal naast doelman Gerónimo Rulli (foto).

Het gebrek aan scherpte bij de bezoekers eiste negen minuten na rust voor het eerst zijn tol. Aanvoerder Gabi veroorzaakte voor het eerst in 371 competitieoptredens een strafschop door de opgestoomde linkback Yuri te vloeren. Carlos Vela bleef vervolgens ijzig kalm vanaf de strafschopstip. Simeone reageerde op de tegentreffer door achtereenvolgens Ángel Correa, Fernando Torres en Thomas Partey in te brengen, maar een kwartier voor tijd sloeg het noodlot weer toe voor zijn ploeg.

Vela kreeg de bal na een snelle counter voor zijn voeten en kapte zich een weg door een woud van Atlético-benen. Correa trok de zijnen te laat weg en de Mexicaan maakte er dankbaar gebruik van. Scheidsrechter Alfonso Izquierdo wees opnieuw naar de stip en ditmaal was het spits Willian José die Jan Oblak verschalkte vanaf elf meter. De Sloveense doelman hield daardoor voor het vierde competitieduel op rij zijn doel niet schoon. Dat overkwam hem nog niet eerder sinds zijn komst in de zomer van 2014.

Door de nederlaag in Anoeta blijft Atlético steken op 21 punten uit elf duels, slechts twee meer dan Sociedad. De Madrilenen moeten bovendien zondag lijdzaam toekijken hoe koploper Real Madrid het om 12.00 uur opneemt tegen promovendus Leganés en Barcelona en Sevilla uitvechten wie de meeste afstand van Atlético neemt (aftrap 20.45 uur).