Sterke Sneijder klopt Aissati, Benfica zonder John gelijk

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Het eerste optreden van Wesley Sneijder als basiskracht heeft Galatasaray drie punten opgeleverd • Antalyaspor, met Ismail Aissati in de basis, ging zondag met 2-0 onderuit door twee treffers van Burak Yilmaz • Sneijder maakte een sterke indruk, maar was niet direct betrokken bij een van de doelpunten • Dat was wel het geval voor Nordin Amrabat, die de assist voor de 2-0 op zijn naam kreeg • Galatasaray bevestigde met de overwinning de status van koploper met vijf punten voorsprong op Besiktas • Antalyaspor blijft door de nederlaag steken op de vierde plaats •

• Fenerbahçe heeft bewezen dat het met Pierre Webó een uitstekende spits heeft gehaald • Tegen Mersin Idman Yurdu was de Kameroener de matchwinner • Webó opende kort voor de rust de score en uiteindelijk bleek dit het enige wapenfeit van de wedstrijd • Dirk Kuijt werd in de 71ste minuut naar de kant gehaald • Fenerbahçe loopt nu drie punten achter op Galatasaray, dat zondagavond om 19.00 uur in actie komt tegen Antalyaspor • • Zonder Ola John, die na zijn debuut voor Oranje terugkeerde met fysieke ongemakken, heeft Benfica genoegen moeten nemen met een punt • De wedstrijd tegen Nacional Madeira kreeg geen winnaar (2-2) • Benfica stelde na een achterstand weliswaar nog voor rust orde op zaken door een eigen doelpunt van Mexer en een treffer van Jonathan Urretavizcaya • Maar na de 2-2 van Mateus bleven de doelpunten achterwege • Rode kaarten vielen er nog wel voor Oscar Cardozo, Nemanja Matic (Benfica) en Marchal (Nacional) •

• In navolging van Benfica moest FC Porto genoegen nemen met een teleurstellend punt • Het laag geklasseerde Olhanense verraste met een gelijkspel bij de Portugese topclub, die met de 1-1 samen met Benfica koploper blijft in Liga Sagres •

• Hyun-Jun Suk (Marítimo Funchal) heeft Sporting Lissabon nog dieper in de zorgen gedrukt • De ex-speler van Ajax en FC Groningen werd tegen de Portugese topclub de matchwinner met zijn treffer (0-1) • Na achttien minuten zorgde hij voor het enige doelpunt van de wedstrijd • Bij Sporting speelden Zakaria Labyad en Ricky van Wolfswinkel in de basis, Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz maakten vanwege blessureleed geen deel uit van de selectie • Sporting staat met negentien punten op de tiende plek • Het verschil met de eerste ploeg onder de degradatiestreep, nummer vijftien Beira-Mar, is slechts vier punten • • Olympique Marseille heeft zondag genoegen moeten nemen met één punt • De fraaie treffer van André-Pierre Gignac kort na rust bood hoop op een goed resultaat tegen Évian TG • Kassim Abdallah bracht zijn ploeg in de 56ste minuut in de problemen • Zijn overtreding op Saber Khifa leverde een strafschop en een rode kaart op • Maar Évian kwam niet verder dan de benutte penalty van Yannick Sagbo, ook niet nadat Marseille-invaller Jordan Ayew koud twee minuten in het veld twee gele kaarten had geïncasseerd • Marseille heeft door het 1-1 gelijkspel acht punten achterstand op koploper Paris Saint-Germain, dat vrijdag al tot winst kwam •

• Ook nummer drie Olympique Lyon heeft terrein moeten prijsgeven in de jacht op koploper Paris Saint-Germain • Op eigen veld kreeg de ploeg van trainer Rémi Garde met 3-1 klop van Lille, dat dit seizoen middenmoter is in de Ligue 1 • Dankzij doelpunten van Aurélien Chedjou, Florent Balmont en Salomon Kalou stonden de gasten na vijftig minuten op een comfortabele 3-0 voorsprong • Lisandro Lopez redde uit een strafschop de eer voor Lyon • • Anderlecht heeft met de nodige moeite een zege afgedwongen tegen Waasland-Beveren • Tegen de nummer dertien van de Belgische competitie moest de ploeg van trainer John van den Brom diep gaan (1-2) • Jordan Remacle (onder meer ex-speler RBC Roosendaal en RKC Waalwijk) zette Beveren vlak voor rust verrassend op voorsprong • Binnen het uur bracht Dieumerci Mbokani de gelijkmaker op het scorebord • Beide ploegen stevenden op een gelijkspel af, totdat Kanu vlak voor tijd de winnende binnen schoot • Bij Anderlecht stond Bram Nuytinck in de basis en zat Demy de Zeeuw niet bij de selectie, terwijl Beveren met Bas Sibum speelde •

• Bergen heeft voor een verrassing gezorgd door Standard Luik zondag op eigen veld op een 1-0 nederlaag te trakteren • De ploeg van trainer Enzo Scifo had genoeg aan de treffer van Shlomi Arbitman voor de historische overwinning • Bergen had in het verleden nimmer Sclessin verlaten als winnaar • Standard, dat nog jaagt op een plaats in de play-offs om de titel, had de nederlaag door een zwak optreden ook aan zichzelf te wijten • • Stef Nijland heeft ook zijn tweede optreden in Australië niet zien eindigen in een overwinning • De aanvaller, door PSV verhuurd aan Brisbane Roar, verloor van Sydney FC (1-2) • Besart Berisha maakte op slag van rust de openingstreffer van Alessandro Del Piero nog ongedaan, maar op de 2-1 van Peter Triantis moest Brisbane Roar een antwoord schuldig blijven • Nijland, die vorige week debuteerde met een 2-2 gelijkspel tegen Central Coast Mariners, werd na 75 minuten gewisseld • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.