Stekelenburg en Roma verrassen, gelijkspel Udinese

Udinese verloor in de strijd van de Italiaanse Serie A om de koppositie twee kostbare punten bij Lazio, terwijl Napoli zich thuis in een spectaculair duel verkeek op het AS Roma van Maarten Stekelenburg.

Napoli-AS Roma 1-3Napoli viel negentig minuten aan tegen AS Roma, maar verloor met 1-3 van AS Roma. De Napolitanen waren slordig in de afronding, vonden regelmatig Maarten Stekelenburg op hun weg en doelman Morgan De Sanctis blunderde afgrijselijk in de derde minuut.

Vanaf de linkerkant trok Erik Lamela de bal voor, waarna de doelman de bal knullig in zijn eigen doel werkte in plaats van de bal simpel op te rapen. Hoewel Napoli na de snelle achterstand vol overgave ten aanval trok, bleef de gelijkmaker uit. Dat mocht Marek Hamsik verweten worden. De Slowaak verprutste een kans door in vrijstaande positie van twee meter hoog over te schieten.

De eerste helft was een waar kansenfestival. Stekelenburg reageerde alert op schoten van Christian Maggio en Ezequiel Lavezzi, terwijl Lavezzi ook de paal nog trof. De wapenfeiten van de bezoekers waren een kans van Daniel Osvaldo acht minuten voor rust en een schot van Lamela dat de buitenkant van de paal trof.

Napoli voerde na rust de druk verder op, maar Roma counterde naar 0-2. Francesco Totti, die even daarvoor slechts geel kreeg voor een keiharde tackle, vond spits Osvaldo (foto). De aanvaller tikte beheerst binnen. Tien minuten voor tijd had Napoli eindelijk succes. Uitblinker Marek Hamsik passeerde Stekelenburg met een laag schot. Het was het sein voor een slotoffensief, maar dat miste zijn uitwerking.

Fabio Simplicio besliste de wedstrijd in de slotminuut door via een Napolitaanse verdediger raak te schieten. De ploeg van trainer Luis Enrique achterhaalde door de zege Napoli op de ranglijst.

Lazio-Udinese 2-2Udinese hield een punt over aan het bezoek aan Rome. Daarmee is Juventus alleen koploper en volgt Udinese nu samen met AC Milan op twee punten achterstand.

Antonio Floro Flores kopte Udinese na 27 minuten op voorsprong. De spits, die topscorer Antonio Di Natale verving in de basis, rondde een voorzet van Giovanni Pasquale af. Senad Lulic schoot Lazio nog voor rust langszij. De Bosniër kreeg alle vrijheid van buiten het strafschopgebied uit te halen.

Lazio kwam kort na rust op voorsprong. Wie anders dan Miroslav Klose (zijn negende van het Serie A-seizoen) zette de Romeinen op voorsprong. Invaller Di Natale stond aan de basis van de gelijkmaker. Giampaolo Pinzi zorgde voor 2-2 op aangeven van de schutter. Met Di Natale ging Udinese op jacht naar de winst, maar ook Lazio bleef de aanval zoeken in de slotfase. Foto: VI Images