Status van Oranje op het spel tegen Hongarije en Turkije

Het Nederlands elftal kan in de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije (vrijdag) en Turkije (dinsdag) een ongeslagen reeks van dertig duels voortzetten. Maar nu de WK-loting nadert staat er met het oog op de eindronde in Brazilië voor Oranje nog veel meer op het spel.

Status van Oranje op het spel tegen Hongarije en Turkije

Nederland is sinds de voor de WK-kansen fatale 1-0 nederlaag in en tegen Ierland van 1 september 2001 al ruim twaalf jaar ongeslagen in kwalificatiereeksen op weg naar een mondiale eindronde. De dertig optredens na de voor de huidige en toenmalige bondscoach Louis van Gaal fatale uitglijder in Dublin leverden 27 zeges en drie puntendelingen op.

Met die reeks is Oranje evenwel nog lang geen recordhouder. Regerend Europees- en wereldkampioen Spanje is al 51 WK-kwalificatiewedstrijden zonder nederlaag. Denemarken was op 31 maart 1993 met 1-0 te sterk in Kopenhagen. Desondanks plaatste La Furia Roja zich voor het WK 1994 in de Verenigde Staten.

Aangezien het nog niet geplaatste Spanje er weinig aan gelegen is om in de thuisduels met Wit-Rusland en Georgië steken te laten vallen, zal bondscoach Van Gaal zijn mannen ongeschonden langs de nog voor een WK-ticket strijdende Hongaren en Turken moeten leiden, wil Oranje recordhouder Spanje ooit van de troon kunnen stoten.

Loting
De naderende WK-loting op 6 december in Brazilië geeft voor het Nederlands elftal nog een extra reden om ook de laatste twee kwalificatieduels te winnen. Want alleen in dat geval lijkt een positie bij de beste zeven landen op de FIFA-wereldranglijst nog reëel. Oranje zal afstand moeten doen van de huidige negende plaats wil het naast gastland Brazilië en zes andere landen worden verkozen tot groepshoofd.

In het geval dat Nederland zowel Hongarije als Turkije verslaat zou het puntenaantal stijgen van 1.058 naar 1.136. Dat is alleen genoeg voor een stijging in het geval dat Uruguay (zevende) zowel uit bij Ecuador als tegen Argentinië niet kan winnen en/of als België (zesde) vrijdag de voor de WK-kansen belangrijke wedstrijd in en tegen Kroatië verliest.

Met een twaalf jaar lange succesreeks en de uiterst belangrijke positie op de FIFA-ranglijst op het spel, zijn de afsluitende kwalificatieduels met Hongarije en Turkije voor de Oranje-internationals allerminst vrijblijvende intermezzo's voor de drukke kalender in het clubvoetbal. Sterker: ruim drie jaar na de van Spanje verloren WK-finale staat in Amsterdam en Istanbul de status van het Nederlands elftal als mondiale grootmacht op het spel. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen