Stam zet met Reading eerste stap richting Premier League

Jaap Stam mag in zijn eerste seizoen als manager van Reading blijven hopen op promotie naar de Premier League. In de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs bleef zijn ploeg overeind op bezoek bij Fulham (1-1), waardoor het bereiken van de finale op Wembley zeker mogelijk is.

Fulham walste eind vorig jaar op het eigen Craven Cottage nog met 5-0 heen over Reading, maar had zaterdagavond een stuk meer moeite om af te rekenen met de nummer drie van het Championship. The Cottagers hadden in de eerste helft weliswaar het betere van het spel, maar creëerden weinig uitgespeelde kansen tegen de goed georganiseerde ploeg van Stam. De beste kans was na 22 minuten voor Sone Aluko, maar de spits schoot naast.

De behoudende tactiek van Stam betaalde zich in de 53ste minuut. Vanuit het niets opende Jordan Obita vanuit een lastige hoek de score met een schot via de binnenkant van de paal. Twaalf minuten later sloeg Fulham terug. Reading-doelman Ali Al-Habsi verwerkte een voorzet van Scott Malone niet goed en Tom Cairney profiteerde door de gelijkmaker binnen te koppen. Het was voor de thuisploeg het sein op de winnende te jagen, maar die bleef uit.

Dat was goed nieuws voor Stam, maar de Nederlandse manager kreeg ook een tegenvaller te verwerken. Paul McShane kreeg in de tachtigste minuut een rode kaart voor een belachelijke tackle op Kevin McDonald en zal de in de jacht op promotie waarschijnlijk niet meer inzetbaar zijn. Joey van den Berg was vijf minuten daarvoor al in het veld gekomen. Roy Beerens bleef het hele duel op de bank. Dinsdag is de return. De finale is op 29 mei.