Staking in Spaanse competitie van de baan

De staking in het Spaanse profvoetbal is definitief van de baan. Het Hooggerechtshof heeft de Spaanse profliga (LFP) in het gelijk gesteld. Die stelde dat het initiatief van de Spaanse voetbalbond (RFEF) en de spelersvakbond (AFE) illegaal was.

Staking in Spaanse competitie van de baan

Aanvankelijk was het nog niet helemaal zeker dat er komend weekend gewoon wordt gevoetbald in Spanje, want verschillende Spaanse media hielden om uiteenlopende redenen nog een slag om de arm. Zo was het de vraag of de RFEF daadwerkelijk bereid was scheidsrechters te leveren voor de duels die op het programma staan, waaronder de kampioenswedstrijd van Barcelona tegen Atlético Madrid. De bond heeft nu echter bevestigd zich neer te leggen bij het oordeel van de rechter.

Aanleiding voor de staking was een conflict aangaande een nieuwe wet over de collectieve verdeling van de tv-rechten. Tot dit seizoen mogen clubs die individueel verhandelen, waardoor Barcelona en Real Madrid veel meer opstrijken dan de overige clubs. Op verzoek van de LFP bracht een nieuwe wet daar verandering in, maar volgens de RFEF en de AFE kost die het Spaanse voetbal alleen maar meer geld.

De gemoederen liepen zo hoog op dat voormalig bondscoach Javier Clemente het via twitter opnam voor bondsvoorzitter Angel María Villar. Clemente schoffeerde LFP-baas Javier Tebas (foto) met een bizarre vergelijking. 'Om te zeggen dat onze voorzitter in de Middeleeuwen is blijven hangen is onacceptabel. Als hij in de Middeleeuwen leeft, dan zit jij nog in de tijd van Hitler, als baas van een concentratiekamp.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen