Sprookje Thesker levert Twente punt op in turbulent duel

Reacties

Stefan Thesker is de onwaarschijnljke hoofdrolspeler geworden bij het spektakelstuk tussen FC Twente en AZ. De Duitse verdediger beleefde een glorieuze rentree door twee keer te scoren en redde zo een punt voor Twente: 2-2.

Sprookje Thesker levert Twente punt op in turbulent duel

In de openingsfase leek Twente vastbesloten een vervolg te geven aan de sterke reeks in de eigen Grolsch Veste, waar zes wedstrijden op rij werden gewonnen. De eerste kansen waren ook dit keer voor de Tukkers. Felipe Gutiérrez raakte de paal en zag zijn rebound voor de lijn weggehaald worden door Derrick Luckassen. Ook Hakim Ziyech en Zakaria El Azzouzi waren vervolgens ongelukkig in de afwerking.

Nadat Tim Hölscher in de ploeg was gekomen voor de geblesseerde Jelle van der Heyden nam AZ de touwtjes steeds steviger in handen. Vlak voor rust leverde dat nog geen resultaat op toen Levi García na een schitterende actie, waarbij hij twee tegenstanders in de luren legde, op de lat knalde. Direct na de hervatting was het via Vincent Janssen wél raak. De AZ-spits werd vrijdag door bondscoach Danny Blind opgeroepen voor Oranje en toonde aan waarom door op aangeven van Joris van Overeem zijn twintigste doelpunt van het Eredivisie-seizoen binnen te schieten. Daarmee evenaarde hij een clubrecord door voor de zevende keer op rij te scoren in competitieverband.

Overigens hing aan de goal van Janssen de geur van buitenspel. De arbitrage speelde sowieso een hoofdrol in het vermakelijke duel. Scheidsrechter Pol van Boekel, die moest opdraven toen bleek dat Richard Liesveld wegens privé-omstandigheden niet kon fluiten in Enschede, gaf AZ in de eerste helft bijvoorbeeld geen strafschop toen Luckassen op de enkel geraakt werd door Robbert Schilder. Na een uur deelde Van Boekel een rode kaart uit aan El Azzouzi voor een elleboogstoot richting Ridgeciano Haps. Vier minuten later kon ook AZ-verdediger Stijn Wuytens inrukken. De Belg kreeg zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Gutiérrez.

Stefan Thesker kopt raak tijdens zijn droomrentree.
Stefan Thesker kopt raak tijdens zijn droomrentree.

Met tien tegen tien stond met Thesker een onwaarschijnlijke hoofdrolspeler op. De Duitse verdediger keerde terug in de selectie na het verwijderen van een tumor, kwam als invaller binnen de lijnen en kopte een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen uit een vrije trap van Ziyech. De 24-jarige Duitser had geen mooier moment kunnen uitkiezen voor zijn eerste Eredivisie-doelpunt.

Toch kwam Twente opnieuw op achterstand. Thom Haye besloot het van grote afstand te proberen en zijn schitterende pegel was onhoudbaar voor Nick Marsman. Aan de andere kant stond de lat een goal van Ziyech in de weg en vond Thesker de vuisten van Sergio Rochet. Daarmee leek Twente verslagen, maar dat was buiten Thesker gerekend. In de 92ste minuut kopte hij een voorzet van Jerson Cabral binnen, waarmee hij zijn stoutste dromen werkelijkheid deed worden.

AZ staat nu twee punten achter op nummer drie Feyenoord. De Alkmaarders kregen ook dompers te verwerken in aanloop naar de wedstrijd tegen PSV over twee weken. Wuytens en Alireza Jahanbakhsh zijn namelijk geschorst voor dat duel, terwijl Ron Vlaar geblesseerd naar de kant ging. Het is de vraag of de 31-jarige verdediger op tijd hersteld is om met Oranje aan te treden tegen Frankrijk (25 maart) en Engeland (29 maart).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.