Spelersvakbond FIFPro klaar met huidig transfersysteem

De internationale spelersvakbond FIFPro wil het transfersysteem opblazen. De in Hoofddorp gevestigde organisatie stapt naar de Europese Commissie en naar het Europese Hof van Justitie in een poging het huidige systeem van de FIFA af te schieten.

Spelersvakbond FIFPro klaar met huidig transfersysteem

'Het is tijd voor verandering', vindt secretaris-generaal Theo van Seggelen. Volgens de FIFPro, waarbij circa vijftigduizend voetballers zijn aangesloten, maakt het betaalde voetbal zichzelf kapot. De bond is verbijsterd dat wereldwijd duizenden spelers niet of te laat worden betaald, terwijl de FIFPro heeft berekend dat 28 procent van de omzet op de transfermarkt in de zakken van zaakwaarnemers verdwijnt. Volgens de bond gaat het om 750 miljoen dollar (545 miljoen euro) per jaar.

Voor president Phillipe Piat van de FIFPro is de maat vol: 'Het transfersysteem faalt voor 99 procent van de spelers. Voetbalbonden, competities en clubs stellen dat het systeem nodig is om de sportieve balans te verzekeren, maar in werkelijkheid veroorzaakt het een spiraal van economische en sportieve disbalans waar alleen de rijkste één procent van de clubs en spelersmakelaars van profiteert.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen