FIFPro ziet niets in biologisch paspoort voor voetballers

De internationale spelersvakbond FIFPro vraagt zich af of een biologisch spelerspaspoort in het voetbal een juist middel is om dopegebruikers op te sporen. De FIFA heeft de invoering hiervan aangekondigd naar aanleiding van de ontwikkelingen in de wielersport.

FIFPro ziet niets in biologisch paspoort voor voetballers

De FIFPro staat echter wel achter de plannen van de wereldbond FIFA om strenger op doping te controleren. De laatste cijfers wezen uit dat er in 2011 in het voetbal 28.587 dopingcontroles werden uitgevoerd. Daaruit bleek dat 119 spelers positief zijn bevonden. Het grootste deel daarvan betrof de zogeheten sociale drugs, zoals cannabis.

Volgens Theo van Seggelen (foto), secretaris-generaal van de FIFPro, vormt doping dan ook 'absoluut geen groot thema in het voetbal. Dat blijkt wel uit de cijfers.'

De eerste spelers krijgen dit jaar al te maken met het biologisch paspoort tijdens het toernooi om de Confederations Cup. Daarna is het de beurt aan de deelnemers aan het wereldkampioenschap in Brazilië (2014). Het Nederlands elftal heeft de plaatsing daarvoor binnen handbereik.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen