'Spelers plegen karaktermoord op Huub Stevens'

Krokodillentranen. Volgens het woordenboek betekent het: geveinsde tranen, gehuicheld verdriet. In de voormalige voetbalhoofdstad van Nederland is wat afgehuicheld.

'Spelers plegen karaktermoord op Huub Stevens'

Na het vertrek van trainer Huub Stevens (foto) sprak PSV-directeur Jan Reker met gevoel voor drama over de zwaarste dag van zijn leven. Assistent-coach Dwight Lodeweges overwoog solidair te zijn met Stevens, maar nam in het belang van de club de leiding toch over en Danko Lazovic maakte het helemáál bont. Hij beledigde zijn trainer een paar weken geleden in woord en gebaar tot op het bot en verklaarde na het vertrek van Stevens heel hypocriet dat de spelers mede schuldig zijn aan het opstappen van de Limburger. Alleen de voorzitter van de raad van commissarissen, Frits Schuitema, reageerde zakelijk en realistisch door te constateren dat het onverwachte vertrek van Stevens het gevolg was van een cumulatief proces.

Mijn oude trainer Jan Bens, een voormalige voetballer van Feyenoord, is een wijs man. Hij zei altijd dat de oorlog verloren is, zodra de soldaten de baas worden. Toch lijken de spelers de leiding te hebben in Nederland. Het vertrek van Raymond Atteveld bij Roda JC, Hans Westerhof bij Vitesse, Gertjan Verbeek bij Feyenoord en Huub Stevens bij PSV werd geforceerd door teleurstellend presterende voetballers die de schuld in de schoenen van de trainer schoven. Natuurlijk voerden zij steekhoudende argumenten aan, maar de genoemde coaches werden vooral geslachtofferd doordat de spelers totaal geen zelfkritiek hadden.

De media misbruikend creëerden zij een soort antagonisme tussen de groep en de verantwoordelijke trainer. Bij Roda JC en Vitesse voelden de beleidsbepalers zich dusdanig onder druk gezet, dat de coaches werden ontslagen. In Rotterdam-Zuid zagen Verbeek en de directie in dat een verdere samenwerking zinloos zou zijn en in Eindhoven stapte Stevens op, omdat hij de klik miste en zich niet voldoende gesteund voelde door de directie. Alle betrokkenen moeten zich nog maar eens verdiepen in het rampseizoen waarmee AZ vorig jaar werd geconfronteerd. Daar bleef de leiding achter trainer Louis van Gaal staan en intussen, een jaar later, ziet de wereld er totaal anders uit in Alkmaar. Huub Stevens is een man met een PSV-hart. Als speler won hij tussen 1975 en 1986 een hele serie indrukwekkende prijzen met de club. Tussen 1986 en 1993 was hij hoofd jeugdopleiding in Eindhoven. Daarna werkte hij als coach bij Roda JC, met Schalke 04 won hij de UEFA Cup en twee Duitse bekers, via Hertha BSC bracht hij 1. FC Köln terug naar de Bundesliga en na een tweede periode in Kerkrade realiseerde hij bij Hamburger SV Europees voetbal. We hebben het dus niet over de eerste de beste onbenul, maar over een trainer met veel internationale ervaring in het topvoetbal. Stevens droomde ervan ooit als hoofdtrainer terug te keren naar PSV. Hij was altijd onder de rook van Eindhoven blijven wonen en reageerde erg teleurgesteld toen zijn favoriete club twee jaar geleden de voorkeur gaf aan Ronald Koeman.

Toen Jan Reker hem later alsnog benaderde voor de door hem begeerde functie, hield Stevens totaal geen rekening met de omstandigheden. De ploeg was vier jaar achtereen landskampioen geworden, met minder namen de verwende supporters geen genoegen. In zijn hunkering en gulzigheid naar PSV tekende Stevens meteen een contract. Hij kende de club en de cultuur in het Philips Stadion, vertrouwde op zijn eigen kwaliteiten en verheugde zich op de samenwerking met zijn voormalige maatjes Jan Reker en manager transfers en scouting Adrie van Kraay. Stevens hield er geen moment rekening mee dat het tijdperk Harry van Raaij voorbij was. Deze voorzitter durfde financiële risico's te nemen, waarvan coach Guus Hiddink dankbaar gebruikmaakte en de aimabele Van Raaij werd daardoor de held van de achterban.

President-commissaris Jan Timmer was wat minder enthousiast over zijn voorzitter en trok aan de noodrem toen het hem te gortig werd. Timmer is niet de warmste man van Eindhoven, maar hij kan heel goed rekenen. Hij was van mening dat Van Raaij onverantwoorde financiële risico¹s nam, waardoor diens opvolger Rob Westerhof moest saneren. Westerhof leverde een geweldige prestatie en tilde de club zelfs uit de rode cijfers door het parkeerterrein aan een commerciële exploitant te verkopen, maar de fans moesten niets van hem hebben en idealiseerden Van Raaij. Frits Schuitema, de nieuwe voorzitter van de rvc, gaf directeur Reker de opdracht niet opnieuw in de rode cijfers te belanden. Die opdracht voert Reker keurig uit, maar de gevolgen van dat beleid luidden de ondergang van Stevens in.

Toen Stevens zijn contract tekende, was Heurelho Gomes de betrouwbare topkeeper die per seizoen vijf tot tien punten pakte met onnavolgbare reddingen. Gomes forceerde over de rug van Reker op een onbeschaafde wijze een transfer naar Tottenham Hotspur en bij zijn komst moest Stevens zich behelpen met de gemankeerde doelman Andreas Isaksson. Scout Van Kraay verkeek zich op de kwaliteiten van de kwetsbare verdediger Jérémie Bréchet, en de jeugdige talenten Nordin Amrabat en Erik Pieters hebben wat aanpassingproblemen.

Verder moest Stevens zich redden met twee beperkte spitsen. Danko Lazovic heeft helaas veel meer passie en emotie dan capaciteiten en Danny Koevermans is door Louis van Gaal niet voor niets te licht bevonden bij AZ. Deze aanvallers zijn bruikbaar in de nationale competitie, maar komen tekort in Europa. Stevens had de beschikking over een degelijke selectie, maar Reker sprak wartaal als hij voor de zoveelste keer herhaalde dat PSV er niet zwakker op was geworden. Omdat de ervaren coach geschiedenis wilde schrijven bij zijn club, liet hij zich alles aanleunen.

Lazovic mocht hem ongestraft vernederen, Edison Méndez probeerde een transfer te forceren naar Zuid-Amerika en Carlos Salcido veegde de vloer aan met zijn trainer, omdat de transfer naar Valencia niet doorging. Al die middelmatige en ontevreden voetballers reageerden hun frustraties af op de kop-van-jut, die zij afschilderden als een emotionele gek, een tactische onbenul en een trainer die niet serieus werd genomen door zijn spelers.

Reker heeft dat onderschat en leverde zelfs een bijdrage aan de hetze door te zeggen dat Stevens behoefte had aan enige begeleiding. Verder valt de directeur niet zoveel te verwijten. Hij zette spelersmakelaar Vlado Lemic volkomen terecht buiten de deur en zorgt ervoor dat de club niet opnieuw in de rode cijfers wegzakt. Ik zou veel PSV-supporters een geweldig plezier doen door Reker genadeloos hard neer te sabelen. Zelden kreeg ik zoveel mails met het verzoek stelling te nemen tegen de man die in hun ogen verantwoordelijk is voor het teleurstellende seizoen in Eindhoven. Reker is een bluffer, dat was bekend, maar tevens een man met veel ervaring en een nuttig netwerk. En hij wordt vaak ten onrechte van allerlei zaken beschuldigd. Zo betichtte Chris van Nijnatten, de chef voetbal van het AD, Reker van loslippigheid. De directeur zou tegenover NRC Handelsblad hebben gelekt dat Stevens al eerder wilde opstappen, maar een week eerder vertelde de coach dat verhaal in dit blad.

De achterban wil nu een karaktermoord plegen op de in de problemen geraakte directeur uit de eigen gelederen. Zoals de spelers een karaktermoord pleegden op de trainer.Hij lachte te uitbundig, communiceerde bot en reageerde als een hork op kritische vragen van de pers. Dat kon toch geen verrassing zijn, dat is de aard van het beestje, zo is Stevens altijd geweest. Hij verloochende zichzelf helaas door allerlei incidenten te bagatelliseren in het belang van PSV, waardoor hijzelf ongeloofwaardig werd.

Het treurige van zijn val is dat een clubicoon is afgebrand door slecht presterende spelers die louter uit eigenbelang handelden en geen moment aan het clubbelang dachten. Stevens liet zich vernederen om de resultaten niet in de weg te staan en als stank voor dank kreeg hij een mes in de rug van een paar gekrenkte ego's en voetballers die naar nóg meer geld lonkten. Ik hoop dat Stevens ontwaakt uit zijn PSV-droom en weer snel zichzelf wordt. Inderdaad een botte en vermakelijk hork en een uitstekende trainer.

Reker had hem binnenskamers moeten coachen en de aan zelfoverschatting lijdende spelers de mond moeten snoeren. Maar de directeur hoeft geen consequenties te verbinden aan het vertrek van zijn trainer omdat een paar jeugdige journalisten dat eisen. Coaches mogen niet meer verliezen en directeuren mogen geen fouten meer maken. Alleen voetballers mogen blijkbaar falen en vervolgens de trainer wegpesten.

Bekijk hier al onze video's