Speciale rol Gullit en Van Breukelen bij loting EK-kwalificatie

Reacties

Zondag wordt in Nice de loting verricht voor de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2016. Ruud Gullit en Hans van Breukelen vertolken tijdens de loting een speciale rol.

Speciale rol Gullit en Van Breukelen bij loting EK-kwalificatie

Ruud Gullit is aanwezig als voormalig EK-winnaar (1988), net als Fransman Bixente Lizerazu (2000), die tegelijkertijd gastland Frankrijk vertegenwoordigt. Daarnaast zullen dertien voormalige topdoelmannen een rol voor hun rekening nemen bij de loting, onder wie naast Van Breukelen iconen als Fabien Barthez, Dino Zoff en Peter Schmeichel.

Status aparte
Nederland is geplaatst in Pot 1 voor de loting voor de kwalificatiepoules. Bij de loting voor het WK zat Nederland niet in Pot 1, maar de UEFA kijkt bij het indelen van de potten naar de coëfficiëntenlijst en niet naar de wereldranglijst, zoals bij het WK het geval was. Organisator Frankrijk wordt met een status aparte in een gewone kwalificatiepoule geplaatst, maar alle wedstrijden die Les Bleus spelen tellen niet mee voor de stand en zijn dus in feite vriendschappelijk. Ongeacht de resultaten plaatst Frankrijk zich voor het EK. Normaliter neemt het gastland nooit deel aan de kwalificatiereeks, maar met die gewoonte wordt nu dus gebroken.

Football week
De UEFA schaft de vrijdag en dinsdag als vaste speeldagen voor kwalificatiewedstrijden af. In plaats daarvan voert de Europese voetbalbond een zogeheten footballweek in, wat inhoudt dat de duels van donderdag tot en met dinsdag op verschillende speeldagen worden afgewerkt.

Er nemen 54 landen deel aan de kwalificatiereeks, waarvan 24 zich zullen plaatsen voor het EK. Het toernooi in Frankrijk is het eerste EK volgens de nieuwe opzet, want aan de vorige toernooien namen altijd zestien landen deel. Gibraltar debuteert in de kwalificatiereeks, maar kan om politieke redenen niet in dezelfde poule geloot worden als Spanje, dat het ministaatje niet erkent. Om politieke redenen blijven ook Rusland en Georgië alsmede Armenië en Azerbeidzjan van elkaar gescheiden.

Er worden acht poules van zes geloot en een van vijf. Aan die laatste poule wordt Frankrijk toegevoegd. De nummers een en twee en de beste nummer drie plaatsen zich automatisch voor het EK. De overige nummers drie spelen een play-off.

Pot 1: Bosnië-Herzegovina, Engeland, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal, Rusland, Spanje.
Pot 2: België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Hongarije, Ierland, Zweden, Zwitserland, Oekraïne.
Pot 3: Oostenrijk, Israël, Polen, Noorwegen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Turkije.
Pot 4: Armenië, Wit-Rusland, Bulgarije, Estland, Finland, Letland, Montenegro, Schotland, Wales.
Pot 5: Albanië, Azerbeidzjan, Cyprus, Georgië, IJsland, Litouwen, Macedonië, Moldovië, Noord-Ierland.
Pot 6: Andorra, Faeroer Eilanden, Gibraltar, Kazachstan, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, San Marino.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.