Sparta ziet tegen FC Utrecht punt door vingers glippen

FC Utrecht heeft op de valreep op Het Kasteel de drie punten gepakt. Invaller Kristoffer Peterson deed Sparta Rotterdam pijn (1-2).

Sparta Rotterdam en FC Utrecht gingen de winterstop in met de complimenten voor het vertoonde spel, met het grote verschil dat de lof voor de promovendus niet was gekoppeld aan punten. Dat verklaarde ook het verschil op de ranglijst met FC Utrecht. Op Het Kasteel werd dat gat nog groter gemaakt.

Sparta sloeg aanvankelijk als eerste de weg naar de overwinning in. De Rotterdammers zagen hoe het nadeel van het ontbreken van clubtopscorer Loris Brogno een voordeel werd. Want door de absentie van de zieke Belg kwam er een plaats vrij voor Iván Calero. De Spanjaard bleek een luis in de pels voor FC Utrecht, dat aanvankelijk te weinig kon uitrichten met het overwicht.

Calero onderstreepte halverwege de eerste helft zijn rol. Na een corner had hij slim positie gekozen voor keeper David Jensen om die vervolgens van dichtbij te verschalken toen de bal voor zijn voeten kwam. Zijn eerste doelpunt in de Eredivisie, en de eerste Sparta-treffer van Spaanse makelij, bleek niet genoeg voor weer de eerste zege sinds 4 november.

De ploeg van trainer Alex Pastoor moest na rust toezien hoe FC Utrecht de wedstrijd meer naar zich toetrok. De gelijkmaker van Willem Janssen – hij scoorde met het hoofd na in de eerste helft de paal te hebben geraakt – was niet meer dan een logisch gevolg van het overwicht.

Sparta ontsnapte aan meer schade. Sébastien Haller was daarbij de gebeten hond voor FC Utrecht door de bal naast een leeg doel te schuiven. Maar het werd de Fransman vergeven. Peterson zorgde er namelijk voor dat in de slotfase de punten naar de Domstad gingen. Hij wurmde zich knap langs Michel Breuer en Denzel Dumfries om daarna de 1-2 te maken.

Door dat late doelpunt handhaafde FC Utrecht zich in de subtop van de Eredivisie, waar Sparta als nummer dertien na de vierde nederlaag op rij in de Eredivisie nog steeds geen afstand heeft kunnen nemen van de gevarenzone.