Sparta de grote winnaar, concurrentie loopt averij op

Sparta Rotterdam loopt verder uit in de strijd om de titel in de Jupiler League. De Rotterdammers zegevierden in de topper tegen nummer twee FC Volendam en zagen dat ook de achtervolgers FC Eindhoven en Go Ahead Eagles schade opliepen.

Sparta Rotterdam - FC Volendam 3-1
Het duel op Het Kasteel was het topaffiche van de zeventiende speelronde van de Jupiler League en dat de confrontatie tussen de nummer één en twee een topper heette, deden beide ploegen al vroeg eer aan. De Rotterdammers schoten uit de startblokken en namen het doel van keeper Hobie Verhulst meerdere malen onder vuur, maar de goalie kwam steeds weer als winnaar uit de strijd.

De overrompelingstactiek die Sparta in de beginfase van de eerste helft toepaste, inspireerde de bezoekers uit Volendam - die nog een schot op de paal van Gyliano van Velzen lieten noteren in de eerste 45 minuten - om die te dupliceren bij de start van de tweede helft. En waar de Spartanen weinig gelukkig waren, lukte het de Noord-Hollanders wel om aan een doelpunt te komen. Soufiane Laghmouchi werd in de 48ste minuut de diepte ingestuurd, omspeelde doelman Roy Kortsmit en schoof de bal in het lege doel: 0-1.

FC Volendam viert de openingstreffer van Soufiane Laghmouchi.

Spits Thomas Verhaar was tien minuten na de openingstreffer dicht bij de gelijkmaker voor de thuisploeg, maar vond met een geplaatst schot richting de linkerbovenhoek opnieuw Verhulst op zijn pad. Pas in de 71ste minuut - in een verder vrij stroeve tweede helft - wist ook de thuisploeg tot scoren te komen. Het was Paco van Moorsel die een voorzet vanaf de linkerflank via de paal binnenknikte: 1-1. Volendam kwam daarna in de verdrukking en kon niet meer dan tegenhouden, maar een punt bleek te veel gevraagd.

Het was Verhaar die in de slotminuten voor de eindstand tekende. De aanvaller schoot een vrije trap in de rechterbovenhoek en bezorgde zijn ploeg met een rake strafschop in blessuretijd - zijn elfde goal in zijn laatste tien duels (dertien in totaal) - de zege. Daardoor loopt de Kasteelclub uit op de Volendammers en komt Sparta op 36 punten uit zestien competitiewedstrijden. Dat zijn er vijf meer dan FC Volendam, de nieuwe nummer drie.

Fortuna Sittard - VVV-Venlo 0-5
Voor nummer vier VVV-Venlo was de confrontatie tussen de nummer één en twee van de competitie een uitgelezen mogelijkheid om in te lopen op één (of twee) concurrent(en). Daarvoor moest er wel gewonnen worden in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard. Die opdracht was niet aan dovemansoren gericht, want de Venlonaren hadden bij rust al een veilige 3-0 voorsprong in het Fortuna Sittard Stadion.

Al in de vijfde minuut lag de bal in het net achter doelman Ferhat Kaya. De naam van Fortuna-verdediger Dennis Dengering werd genoteerd als die van doelpuntenmaker, al was de thuisploeg van mening dat de bal de doellijn niet volledig was gepasseerd. Drie minuten later verdubbelde Vito van Crooy de marge, waarna Gianluca Nijholt in de laatste minuut voor rust ook nog de 3-0 aan liet tekenen.

Na rust liepen de bezoekers via twee goals van Ralf Seuntjens nog uit naar een afgetekende 5-0 overwinning. Daarmee profiteerde VVV, de nieuwe nummer twee, van het gemis van Fortuna Sittard. De thuisploeg moest het namelijk zonder twee basisspelers doen.

Achilles '29 - FC Eindhoven 2-1
Voor FC Eindhoven (voor de zeventiende speelronde nog nummer drie) leek het op voorhand wel mogelijk om tijdens de eigen wedstrijd al met een schuin oog de stand in Rotterdam in de gaten te houden, maar de naaste achtervolger van Sparta en FC Volendam vergaloppeerde zich in het duel met Achilles '29. De Brabanders moesten zelfs een nederlaag slikken tegen de nummer zestien van de ranglijst, door doelpunten van Kursad Surmeli (1-0) en Freek Thoone (2-1). Omdat de Eindhovenaren enkel via Jinty Caenepeel aan een goal kwamen en dat niet genoeg bleek voor een punt, loopt de achterstand op de lijstaanvoerder verder op naar zes punten.

Go Ahead Eagles - Helmond Sport 1-1
Ook de Deventerse degradant moet even lossen in de jacht op de bovenste posities. Go Ahead Eagles ging op de eigen Adelaarshorst zelfs bijna onderuit tegen Helmond Sport. De bezoekers uit Brabant leken af te stevenen op een zege door een treffer van Aleksandar Bjelica, die enkele seconden voor het rustsignaal een vrije trap in het doel schoot, maar moesten het doen met een punt. In extremis kreeg de thuisploeg namelijk nog een penalty te nemen en die werd benut door Leon de Kogel: 1-1. Daardoor is de achterstand op koploper Sparta nu acht punten.

Leon de Kogel bezorgde Go Ahead Eagles met zijn dertiende doelpunt in zestien speelronden het gelijkspel tegen Helmond Sport.

RKC Waalwijk - Jong Ajax 3-5
De Amsterdamse beloften leken op een zorgeloze overwinning af te stevenen toen in Waalwijk het rustsignaal klonk. Jong Ajax leidde namelijk al met 4-0 na 45 minuten dankzij goals van Pelle Clement, Vaclav Cerny, Zakaria El Azzouzi en Robert Muric. Maar RKC-spits Riginio Cicilia wilde zich niet neerleggen bij een publiekelijke vernedering en bracht de Brabanders hoogstpersoonlijk (lees: met drie doelpunten tussen de 60ste en 75ste minuut) terug in de wedstrijd.

Daar eindigde het heldenepos van Cicilia echter ook, want voordat de aanvaller van de Waalwijkers ging dromen van een gelijkmaker, maakte El Azzouzi aan alle twijfel een einde met de 3-5. Daardoor blijft RKC in de onderste regionen bivakkeren, met slechts elf punten uit zestien duels. Jong Ajax komt door de - door de opleving van Cicilia toch nog zwaarbevochten - zege op achttien punten.