Spanje is Oranje de baas als het ergens om gaat

Reacties

Het Nederlands elftal en Spanje speelden in het verleden pas tien keer tegen elkaar. Zes keer vriendschappelijk, maar ook een aantal beladen duels. VI.nl legt de onderlinge balans onder de loep.

Spanje is Oranje de baas als het ergens om gaat

Van de tien voorgaande interlands tussen het Nederlands elftal en Spanje was de regerend Europees en wereldkampioen vijf keer de sterkste. Oranje won vier keer, terwijl het oefenduel in 1987 eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De grootste nederlaag dateert uit januari 1957. Onder leiding van de toenmalige bondscoach George Hardwick verloor Nederland met 5-1 van Spanje. Grote man met drie treffers was Real Madrid-icoon Alfredo Di Stefano, terwijl de Rotterdammer Tinus Bosselaar de eer redde namens Oranje.

Finale
Na de verloren WK-finale van 2010 staan Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Dirk Kuijt, Arjen Robben en Robin van Persie vrijdagavond voor hun tweede ontmoeting met Spanje. Datzelfde geldt voor bondscoach Louis van Gaal, al ligt de eerste ontmoeting van die vijf spelers vele malen gevoeliger.

Het fatale moment van Oranje. Andres Iniesta is Rafael van der Vaart te snel af en schiet Spanje naar de wereldbeker.
Het fatale moment van Oranje. Andres Iniesta is Rafael van der Vaart te snel af en schiet Spanje naar de wereldbeker.

Het vijftal dat in actie kwam tijdens de WK-finale in 2010 ging namelijk nipt met 1-0 ten onder, terwijl Van Gaal zijn eerste confrontatie met het Zuid-Europese land juist won. In november 2000 was Oranje met 2-1 te sterk in de vriendschappelijke interland dankzij de treffers van Jerrel Hasselbaink en Frank de Boer.

Aan Van Gaal de taak zijn tweede zege op Spanje te boeken in Salvador, maar bovenal revanche te nemen voor de verloren WK-finale. Overigens ligt de ontmoeting met Spanje voor sommigen ook gevoelig vanwege de EK-kwalificatiereeks in 1983. Nederland viel net buiten de boot, maar de manier waarop stonk volgens velen aan alle kanten, al is het nooit bewezen dat er sprake was van omkoping.

Nederland was voorafgaand aan de laatste speelronde in de kwalificatiereeks koploper. Alleen Spanje kon Oranje de kwalificatie ontnemen, maar moest daarvoor wel met elf doelpunten verschil van Malta winnen. De toenmalige bondscoach Kees Rijvers geloofde het wel en ging die avond kaarten bij de buren. Maar Spanje versloeg Malta met 12-1 overwinning, waardoor Oranje zich niet plaatste.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.