Spaanse titelrace naar climax dankzij 500ste goal Messi

Reacties

Lionel Messi heeft El Clásico in extremis beslist. Real Madrid leek met een man minder een punt over te houden aan het zinderende duel met Barcelona, maar de Argentijnse wereldster besliste in de extra tijd anders met zijn vijfhonderdste doelpunt in het shirt van de Catalanen: 2-3.

Spaanse titelrace naar climax dankzij 500ste goal Messi

Barcelona moest voor het eerst sinds anderhalf jaar weer winnen van Real om goede kansen te houden op titelprolongatie, maar vier dagen na de uitschakeling in de Champions League tegen Juventus was De Koninklijke aanvankelijk de baas in Bernabéu. Samuel Umtiti mocht van geluk spreken dat hij niet al vroeg in de wedstrijd een penalty veroorzaakte door Cristiano Ronaldo aan te tikken en Barça-doelman Marc-André ter Stegen werd regelmatig aan het werk gezet.

De Duitse sluitpost had telkens een antwoord op de schoten van Ronaldo, Karim Benzema en de in de basis teruggekeerde Gareth Bale, maar was in de 28ste minuut geklopt toen Casemiro voor open doel binnentikte. De bal was bij de Braziliaanse controleur terecht gekomen omdat Sergio Ramos na een vrije trap de paal raakte. Daarbij liepen enkele spelers van Real in buitenspelpositie, maar de makkelijk scorende verdediger hoorde daar niet bij.

Barcelona was tot dan toe niet veel in de buurt gekomen bij Keylor Navas, maar sloeg na de 1-0 razendsnel terug. Messi slalomde door de Madrileense defensie alsof het niets was en schoof de bal tegendraads langs de Costa Ricaanse keeper: zijn 499ste goal in Catalaanse dienst. De Argentijnse dribbelaar liep toen al een tijdje rond met een doekje voor het bloeden – letterlijk – nadat hij door Marcelo al dan niet bewust was geraakt met een elleboog.  

Messi was eerder ook al onreglementair afgestopt door Casemiro, die van geluk mocht spreken dat hij vlak voor rust niet zijn tweede gele kaart kreeg toen hij een Barcelona-counter in de kiem smoorde met een nieuwe overtreding op de watervlugge linkspoot. Nog voor het rustsignaal kwam ook Navas goed weg. De doelman van Real ging bij een corner volledig de mist in. Messi tikte de bal bij de tweede paal naast, waardoor de teams met een gelijke stand de rust ingingen.

Real en Barça gingen na rust door met het missen van opgelegde kansen. Ter Stegen bracht redding op een gekruld schot van Toni Kroos en hield even later op miraculeuze wijze een kopbal van Benzema uit zijn doel. Aan de andere kant toonde ook Navas over prima reflexen te beschikken toen Paco Alcácer, Gerard Piqué en Luis Suárez voor hem opdoken. Tussendoor kreeg Ronaldo de bal niet tussen de palen na een voorzet van Marco Asensio, de vervanger van de uitgevallen Bale.

In de 73ste minuut was het dan eindelijk raak. En hoe. Ivan Rakitic kapte Kroos uit en zag kans om met zijn linkerbeen uit te halen. De bal verdween met een ziedende knal in de verre hoek, buiten het bereik van Navas. Het ging daarna van kwaad tot erger voor Real. Vijf minuten later sloegen de stoppen door bij Ramos, die direct rood kreeg voor een idiote tackle met twee benen op Messi. Het was alweer de vijfde rode kaart in 34 Clásico's voor de Real-verdediger.

Real was de weg na het wegsturen van zijn aanvoerder even helemaal kwijt, maar bleef in de wedstrijd dankzij Navas. Omdat Piqué in een één-op-één-situatie níét scoorde, leek de ploeg van Zinedine Zidane door een late treffer van James Rodríguez nog een punt te pakken. De Colombiaanse ìnvaller was de voltallige Barça-defensie te slim af door bij de eerste paal uit een voorzet van Marcelo de bal achter Ter Stegen te schieten, tot grote woede van trainer Luis Enrique.

Barça leek immers een uitgelezen mogelijkheid te laten liggen om het gat van zes verliespunten met Real te verkleinen. Met nog dertien seconden op de klok besliste Messi anders door in de korte hoek raak te schieten na een voorzet van Jordi Alba. De regerend kampioen van Spanje is daardoor weer helemaal terug in de titelrace in La Liga. Beide aartsrivalen hebben weer evenveel punten (75), al heeft koploper Real nog een wedstrijd tegoed. Het onderlinge resultaat is in het voordeel van Barça.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.