Spaans slotoffensief ontneemt Southgate volgende opsteker

Reacties

Gareth Southgate leek met Engeland op weg naar een nieuw succes, maar zag een oefenzege op Spanje door twee late goals in rook opgaan: 2-2. De interim-coach zette zijn sollicitatie voor een vast dienstverband als bondscoach wel kracht bij met een goed optreden, al zorgden de eerste twee tegengoals onder zijn bewind en de blessure van Adam Lallana voor een smetje.

Spaans slotoffensief ontneemt Southgate volgende opsteker

Door het gedwongen vertrek van Sam Allardyce als bondscoach werd Southgate door de Engelse voetbalbond (FA) naar voren geschoven als tijdelijke keuzeheer. De 46-jarige Engelsman behaalde in drie WK-kwalificatieduels zeven punten. Bovendien werd tegen Malta (2-0), Slovenië (0-0) en Schotland (3-0) geen enkel doelpunt geïncasseerd.

In de voorbije week lieten al diverse spelers van Engeland weten graag verder te willen met Southgate, die zelf ook al liet doorschemeren daar voor open te staan. Een goed resultaat tegen een hoog aangeschreven ploeg als Spanje zou zijn claim alleen maar aan kracht doen toenemen.

Al in de achtste minuut kon Southgate daarom uiterst tevreden toezien hoe Leicester City-spits Jamie Vardy een penalty afdwong toen hij naar de grond ging door toedoen van doelman Pepe Reina. Lallana schoot de strafschop onberispelijk in en zette The Three Lions op 1-0. Diezelfde Lallana viel kort daarna uit met een blessure, waardoor Liverpool hem mogelijk enige tijd zal moeten missen. Spanje had vervolgens veel de bal, maar slaagde er nauwelijks in een gaatje te vinden in het hechte Engelse collectief. De tegenstoten van het thuisland bleven bovendien gevaarlijk.

Jamie Vardy vierde zijn treffer met een heuse 'Mannequin Challenge'.
Jamie Vardy vierde zijn treffer met een heuse 'Mannequin Challenge'.

In het bij tijd en wijle onvriendelijke duel, er werden zes gele kaarten uitgedeeld, werd het kort na rust 2-0. Vardy haalde dit keer zelf de trekker over en dat was voor hem al even geleden. Zijn vliegende kopbal, op aangeven van aanvoerder Jordan Henderson, betekende zijn eerste treffer in 937 doelpuntloze minuten (veertien wedstrijden).

Na een grote kans voor Theo Walcott werd het in de slotfase van het tweede bedrijf, dat gekenmerkt werd door een flink aantal wissels, nog 2-1. Iago Aspas schoot de bal op fraaie wijze in de bovenhoek. De Spanjaarden voltooiden de comeback door een goal van Isco in de absolute slotfase.

Door die twee treffers moet Southgate met een gelijkspel in plaats van een overwinning plaatsnemen in de wachtkamer. De Engelse bond zal naar verwachting snel bekendmaken of hij daadwerkelijk bondscoach blijft. De Engelsen liggen, net als de Spanjaarden, met tien punten uit vier WK-kwalificatieduels wel op koers voor plaatsing voor het WK van 2018 in Rusland.

Gary Lineker is in ieder geval positief over Southgate.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.