Southampton wervelt dankzij Mané en Long langs Villa

Dankzij de snelste hattrick ooit in de Premier League heeft Southampton van manager Ronald Koeman tegen Aston Villa uitstekende zaken gedaan in de jacht op een Europa League-ticket: 6-1. Sadio Mané eiste alle aandacht voor zich op.

Southampton had al vier wedstrijden niet gewonnen, maar begon spectaculair tegen Villa. Al na vier minuten werd een doelpunt van Graziano Pellè ten onrechte afgekeurd vanwege buitenspel en vijf minuten later stuitte de ex-Feyenoorder op doelman Shay Given. Niet veel later begon de Mané-show.

Na goed doorkoppen van Pellè vond Mané in de dertiende minuut eerst nog Given op zijn weg, maar de rebound was wél raak (foto). Een te korte terugspeelbal van Ron Vlaar werd een minuut later onderschept door Shane Long en via Given kwam deze terecht bij Mané, die zijn tweede van de middag in het doel schoot. En in de zestiende minuut schoot de Senegalees van afstand zijn derde van de wedstrijd binnen.

Mané had slechts twee minuten en 55 seconden nodig voor zijn hattrick, waarmee het de snelste was sinds de oprichting van de Premier League in de zomer van 1992. Robbie Fowler deed het ooit in vier minuten en 32 seconden, maar raakte zijn record dus kwijt.

Verslagenheid bij Aston Villa na weer een tegentreffer.

Via twee doelpunten van Long kwam Southampton nog in de eerste helft op een 5-0 voorsprong. Vooral de tweede mocht er zijn: van grote afstand krulde hij de bal langs de kansloze Given. Op slag van rust redde Christian Benteke - met zijn twaalfde doelpunt in de laatste elf wedstrijden - de eer nog namens de bezoekers. De Belgische spits kopte prachtig binnen uit een voorzet van Leandro Bacuna.

De tweede helft stelde weinig meer voor. Southampton kreeg nog wel kansen op meer, maar het zesde doelpunt bleef lang uit. Maar in de 81ste minuut slaagde ook Pellè erin om te scoren. Na een uitstekende combinatie tussen Filip Djuricic en Sadio Mané maakte de Italiaan er nog 6-1 van. Dat bleek de eindstand in het St. Mary's Stadium.

Southampton stijgt door de overtuigende zege naar de zesde plaats in de Premier League. Nummer acht Swansea City heeft nog altijd maar één verliespunt meer. De ploeg van Koeman moet bij de eerste zes eindigen om zeker te zijn van een plek in de voorronde van de Europa League volgend seizoen. Mogelijk geeft ook de zevende plaats recht op Europees voetbal, maar dan moet Arsenal ten koste van nummer veertien Aston Villa de FA Cup winnen.