Southampton uitgeschakeld ondanks late goal Van Dijk

Hapoel Beer Sheva heeft zich ten koste van Southampton geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. Schalke 04 raakte zijn foutloze status kwijt.

Groep I
De kaarten waren voorafgaand aan de laatste speelronde al geschud in Groep I. Schalke 04 had zijn eerste vijf wedstrijden gewonnen en was al zeker van de eerste plaats, terwijl FC Krasnodar als nummer twee overwintert in de Europa League. Red Bull Salzburg en Olympique Nice waren al uitgeschakeld en speelden slechts om de eer. Schalke ging zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar op bezoek bij Salzburg, dat halverwege de eerste helft op voorsprong kwam door een treffer van Xavier Schlager. In de extra speeltijd maakte Josip Radosevic nog 2-0 in Red Bull Arena.

Twee ex-Eredivisionisten vertolkten een hoofdrol bij FC Krasnodar op bezoek bij Nice, de verrassende koploper in de Ligue 1. Oud-Feyenoorder Fedor Smolov opende zes minuten na rust de score in Frankrijk, maar na ruim een uur leidde Andreas Granqvist de gelijkmaker in. De oud-speler van FC Groningen veroorzaakte een strafschop, die door Alexy Bosetti met een Panenka werd benut. De thuisclub won de wedstrijd uiteindelijk ook nog. Maxime Le Marchand bepaalde de eindstand een klein kwartier voor tijd op 2-1. Desondanks eindigde Nice als laatste in de poule.

Eindstand Groep I
Schalke 04* 6-15 (9-3)
FC Krasnodar* 6-7 (8-8)
Red Bull Salzburg 6-7 (6-6)
Olympique Nice 6-6 (5-11)

Groep K
Southampton en Hapoel Beer Sheva streden in Groep K om de tweede plek achter Sparta Praag. De twee stonden donderdag tegenover elkaar in het St. Mary's Stadium, waar Virgil van Dijk een basisplaats had bij de thuisclub. Doelpunten bleven lang uit in Engeland. Southampton, waar Charlie Austin voor rust uitviel met een schouderblessure, had dan ook genoeg aan 0-0. Maar de ploeg van manager Claude Puel, die Jordy Clasie op de bank hield, kreeg elf minuten voor tijd het deksel op de neus. Maor Bar Buzaglo zorgde voor 0-1, waardoor Hapoel Beer Sheva als tweede eindigde. Van Dijk maakte nog wel gelijk in de extra speeltijd, maar doordat beide teams in Israël met 0-0 gelijkspeelden is het onderlinge resultaat in het voordeel van Hapoel Beer Sheva.

Internazionale, dat onder de inmiddels ontslagen trainer Frank de Boer dramatisch aan het Europa League-seizoen was gestart, was al verzekerd van de laatste plaats in Groep K en streed dus enkel nog voor de eer. Dankzij een doelpunt van Éder kwam de thuisclub halverwege de eerste helft op voorsprong, maar na rust leek de club uit Milaan de zege weg te geven. Lukás Marecek, ex-SC Heerenveen, zorgde met een fraaie kopbal voor 1-1. In de 65ste minuut waren de bezoekers ook nog dicht bij een tweede treffer, maar Borek Dockal zag zijn strafschop gestopt worden door Juan Pablo Carrizo. Kort voor tijd sloeg Éder voor de tweede keer toe, waardoor Inter won.