Solanke gidst Vitesse langs Anderlecht, winst Excelsior

Vitesse boekte in La Manga een verdienstelijke overwinning op Anderlecht, terwijl Excelsior in Portugal vertrouwen tankte tegen Lierse SK.

Vitesse - Anderlecht 2-1
Vitesse, dat voor het eerst speelde sinds het vertrek van trainer Peter Bosz, kende een ijzersterkte start tegen de Belgische topclub. Dominic Solanke opende binnen zestig seconden de score na een gekraakt schot van Valeri Qazaishvili. Idrissa Sylla maakte er in La Manga in de achttiende minuut 1-1 van, maar het was Vitesse dat uiteindelijk aan het langste eind trok.

Solanke maakte in de 63ste minuut de winnende treffer. Weer was hij attent in de rebound. Deze keer sloeg de Chelsea-huurling toe nadat een vrije trap van Maikel van der Werff uiteen was gespat op de lat. Vitesse zet het het seizoen op 16 januari voor met een bezoek aan SC Cambuur.

Interim-coach Rob Maas toonde zich direct na afloop tevreden met het spel van Vitesse. 'Ik heb een fris en sprankelend Vitesse gezien. De dingen die we hebben getraind, daar hebben we vooral naar gekeken', zo liet de trainer via de officiële kanalen weten.

Excelsior - Lierse SK 2-1
In Albufeira boekte Excelsior een verdienstelijke zege op Lierse SK. De Rotterdammers kwamen in de 28ste minuut op voorsprong via Nigel Hasselbaink, die afrondde op aangeven van Tom van Weert. De club uit België kwam via Ayub Masika snel weer langszij, maar Van Weert kopte nog voor de rust de 2-1 eindstand op het scorebord. De assist kwam van de voet van Adil Auassar.

Excelsior komt over acht dagen weer in actie in de Eredivisie. Op 16 januari wacht een uitduel met De Graafschap.