Sneijder met twee goals held in verhitte derby

Galatasaray is als sterkste uit de verhitte strijd met Fenerbahçe gekomen. De thuisploeg profiteerde van de man-meer-situatie die werd gecreëerd, nadat Bruno Alves door de arbiter uit het veld werd gestuurd met een rode kaart. Wesley Sneijder kroonde zich kort voor tijd met twee waanzinnige doelpunten tot matchwinner: 2-1.

Met een pegel van een meter of dertig zorgde Sneijder in de 88ste minuut voor een enorme ontlading in Istanbul. Drie minuten later zorgde hij opnieuw voor een juichsalvo toen het tweede afstandsschot van de middenvelder in de kruising belandde en hij Volkan Demirel wederom liet grabbelen.

In extremis bleek juist die tweede treffer goud waard, want het was Alper Potuk die nog voor een tegentreffer zorgde. De centrale middenvelder gleed de bal in open doel, maar een slotoffensief zat er niet meer in voor het tiental van Fenerbahçe. De leidsman floot namelijk vrijwel direct af.

Wesley Sneijder reageert verbijsterd op de bizarre overtreding van Bruno Alves (links) op Blerim Dzemaili (rechts).

Na 53 minuten spelen was het diezelfde scheidsrechter die floot voor een bizarre overtreding. Bruno Alves plantte zijn voet bijna in de nek van Blerim Dzemaili, die dacht een kopduel aan te gaan met zijn directe tegenstander. Hij ontving een directe rode kaart. Alves zette daarmee een vreemde traditie voort. In de laatste twintig ontmoetingen werden er namelijk twintig rode kaarten uitgedeeld.

Door de zege van Galatasaray loopt de ploeg van trainer Cesare Prandelli uit op de aartsrivaal. Met zijn twee doelpunten schoot Sneijder zijn club (voorlopig) naar de koppositie in de Turkse competitie. De ploeg hield dertien punten over aan de eerste zes competitiewedstrijden. Het Fenerbahçe van Dirk Kuijt, die zaterdagavond 87 minuten lang op het veld stond, blijft achter met tien punten uit zes duels.

Matchwinner Sneijder viert de overwinning van Galatasaray op stadsgenoot Fenerbahçe.