Smolov schakelt Advocaat, Lens en Van Persie uit in EL

Het Europa League-avontuur van Fenerbahçe zit er na één ronde in de knock-outfase op. De ploeg van trainer Dick Advocaat, Jeremain Lens, Robin van Persie en Gregory van der Wiel zette de nederlaag tegen FK Krasnodar in de return niet recht. Klaas-Jan Huntelaar gaat zoals verwacht wel naar de achtste finale met Schalke 04.

Fenerbahçe - FK Krasnodar 1-1
Fenerbahçe had na de 1-0 nederlaag in Rusland een overwinning met twee goals verschil nodig om de achtste finale te bereiken. Die opdracht werd al snel nóg lastiger toen Fedor Smolov in de zevende minuut profiteerde van een fout van verdediger Martin Skrtel. De 27-jarige spits, die in 2010 nog een half jaar voor Feyenoord speelde, kon alleen af op doelman Volkan Demirel en maakte zijn zestiende doelpunt van het seizoen.

Voor die tegenvaller had Fenerbahçe al drie mogelijkheden gehad op de openingsgoal. Ook daarna ging de ploeg van Advocaat vol overgave op jacht naar de gelijkmaker. Het ontbrak aanvankelijk aan scherpte in de afronding, maar in de 41ste minuut was daar dan toch de 1-1. Uit een vrije trap van Lens scoorde Josef Souza na een rommelige situatie, waarbij de bal via de paal uiteindelijk achter doelman Stanislav Kritsyuk belandde.

Kritsyuk moest na rust iets meer in actie komen, onder meer bij een kopbal van Lens en een schot van de in de basis teruggekeerde Van Persie. Smolov was in de tegenstoot echter minstens zo gevaarlijk. Een tweede goal van de Rus bleef uit, ook nadat Volkan geblesseerd was uitgevallen. Advocaat bracht behalve reservedoelman Fabiano met Fernandão en Volkan Sen nog twee aanvallers, maar kon de uitschakeling ook niet voorkomen.

Schalke 04 - PAOK Saloniki 1-1
Schalke 04 hoefde zich na de 0-3 overwinning in Griekenland weinig zorgen meer te maken. Met Huntelaar voor het eerst sinds zijn knieblessure weer in de basis kwamen de Duitsers halverwege de eerste helft op voorsprong dankzij Alessandro Schöpf. PAOK deed via Efthymios Koulouris al voor rust iets terug, maar spannend werd het niet meer in Gelsenkirchen. Huntelaar en zijn ploeggenoten plaatsten zich daardoor voor de laatste zestien.