Slordig AZ naar regelmatige zege op FC Utrecht

De minimale overwinning op FC Utrecht (2-0) vertelde het verhaal van het solide AZ en het grote aandeel van Ari en Mounir El Hamdaoui in het Alkmaarse succes.

Slordig AZ naar regelmatige zege op FC Utrecht

Ook tot verrassing van AZ-trainer Louis van Gaal konden zorgenkindjes Ari en El Hamdaoui tegen FC Utrecht gewoon aan de aftrap komen. Beide spitsen waren afgelopen week namelijk geblesseerd van de training gegaan.

Bij Ari was slechts sprake van een spierverkramping geweest. De knieproblemen van El Hamdaoui leken wel ernstig, maar de geconstateerde loszittende stukjes kraakbeen weerhielden de Marokkaan niet van een optreden tegen FC Utrecht. Het belang van het spitsenduo werd in het DSB Stadion weer onderstreept. In de achtste minuut zetten Ari en El Hamdaoui hun handtekening onder de fraaie Alkmaarse openingstreffer. De Braziliaan tekende voor de voorzet, Demy de Zeeuw leverde met een overstapje zijn bijdrage en de Marokkaan maakte het beheerst en knap af; 1-0. Met de 1-0 was het duel eigenlijk al beslist. FC Utrecht had het meeste balbezit, maar het was een schijnoverwicht. AZ liet de gasten de ruimte op de Alkmaarse helft te acteren om bij elk Utrechts foutje direct te reageren. De formatie van Louis van Gaal had meer vruchten kunnen plukken van de tactiek, ware het niet dat Ari, El Hamdaoui, Brett Holman de kansen onbenut lieten.

De slordigheid van AZ bood FC Utrecht zicht op een positief resultaat. Maar de formatie van Willem van Hanegem, die Cedric van der Gun in de eerste helft zag afhaken, maakte te weinig klaar om aanspraak te mogen maken op een punt. Na rust kwamen de gasten beter voor dag zonder echt gevaarlijk te worden.

AZ-goalie Sergio Romero hoefde slechts een paar keer in actie te komen om zijn reeks van zeven thuiswedstrijden op rij zonder tegendoelpunt voort te zetten. Drie minuten voor het einde was het nog even schrikken na een van richting veranderd schot van Simon Cziommer.

De bal hobbelde langs de voor AZ goede kant van de paal over de doellijn. Het paste bij het geluk van een kampioen. De overwinning op FC Utrecht, dat in de laatste minuut door een fout van keeper Michel Vorm de 2-0 van De Zeeuw incasseerde, bracht de Alkmaarse ploeg in elk geval een stuk dichter bij een andere titel: die van winterkampioen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen