Skomina terecht doof voor penalty-claims Oranje

Reacties

Oranje-bondscoach Danny Blind en spits Vincent Janssen spraken na afloop van de wedstrijd tegen Frankrijk (0-1) hun verbazing uit over de beslissing van arbiter Damir Skomina. De nieuwe regelgeving gaf de Sloveen gelijk.

Skomina terecht doof voor penalty-claims Oranje

Nederland schreeuwde maandag om een strafschop toen Laurent Koscielny de inzet van Janssen in de eerste helft met de hand beroerde. Wéér een arbitrale beslissing in het nadeel van Oranje. Na de afgekeurde goal van Bas Dost tegen Zweden en de ten onrechte afgekeurde goal van Virgil van Dijk tegen Wit-Rusland opnieuw een scheidsrechterlijke dwaling die het Nederlands elftal trof.

Of toch niet? Volgens de nieuwe regelgeving omtrent hands in het zestienmetergebied hoefde de Sloveense arbiter Damir Skomina Nederland geen strafschop toe te kennen. Hands was het zeker, maar – hoe graag de Nederlandse spelers en fans het ook anders wilden zien – dit viel onder de noemer geen strafbaar hands.

Dat heeft alles te maken met de manier waarop de handsbal tot stand kwam. Koscielny ging, in een poging de bal te blokkeren, keurig met zijn been naar de bal. Daarna kreeg hij de bal via zijn eigen lichaam tegen zijn arm aan. Als Koscielny met zijn handen naar de bal was gegaan in plaats van met zijn been, dan had hij het risico op een handsbal (en dus een strafschop tegen) genomen. Door de ingreep op deze manier uit te voeren, was daar geen sprake van.

Hoe graag we dus ook een strafschop wilden, Skomina's oordeel hem niet te geven was juist.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.