'Sissende stofzuiger' Vormer krijgt uitsluitsel over eretitel

Reacties

Ruud Vormer is een belangrijke outsider voor de Gouden Schoen van België, die woensdagavond uitgereikt wordt. De middenvelder is één van de publiekslievelingen bij Club Brugge en wordt gezien als de motor van de ploeg, maar het is de vraag of de stemmers dit zullen verkiezen boven de flitsende acties van ploeggenoot José Izquierdo en de doelpunten van Lukasz Teodorczyk (Anderlecht).

'Sissende stofzuiger' Vormer krijgt uitsluitsel over eretitel

Drie bovengenoemde smaakmakers in de Belgische competitie zijn de topkandidaten om Sven Kums op te volgen. Kums kreeg de eervolle prijs vorig jaar zonder al te veel discussie. De middenvelder had een belangrijk aandeel in de titel van AA Gent en de Gouden Schoen was een logische uitkomst. Dit jaar zijn de meningen meer verdeeld.

De winnaar wordt in twee stemrondes gekozen door sportjournalisten, bestuursleden van de Belgische voetbalbond, enkele scheidsrechters en vroegere winnaars van de Gouden Schoen. Doordat de eerste stemmen in de zomer (na het eerste deel van 2016) zijn vergaard, heeft Vormer een belangrijk voordeel ten opzichte van zijn concurrenten; hij blonk uit in de tweede helft van het vorige seizoen, toen hij met Brugge kampioen werd, én in de eerste helft van dit seizoen.

Op Teodorczyk kon in de zomer nog niet gestemd worden, omdat hij dit seizoen pas door Anderlecht wordt gehuurd van Dynamo Kiev. Dat de spits één van de favorieten is voor de meest prestigeuze trofee van België dankt hij vooral aan zijn doelpunten. Teodorczyk scoorde zeventien keer in de competitie en bracht Anderlecht met vijf doelpunten naar de knock-outfase van de Europa League.

Topfavoriet is José Izquierdo, die met zijn flitsende acties en ongekende versnelling de harten van de Belgische voetballiefhebbers heeft gestolen. De Colombiaan maakte dit seizoen een paar bepalende doelpunten, maar miste door blessures wel negen wedstrijden. In de laatste stemronde zal daar rekening mee worden gehouden, maar de kenners draaien er niet om heen: Izquierdo verdient het om Kums op te volgen.

Uitstalraam
Voor Kums was de uitverkiezing tot beste speler van de Belgische competitie een belangrijke steun. De middenvelder werd na zijn succesjaar door Watford overgenomen en direct verhuurd aan Udinese. 'Zonder de trofee had ik ook wel een stap gezet, maar het heeft zeker geholpen. Op de nieuwe winnaar zal veel afkomen. Mijn voorgangers hadden mij gewaarschuwd voor de aandacht. En ze hadden gelijk. Ik word meer herkend en ben in een uitstalraam gezet', vertelt hij aan Sporza. Volgens Kums zou Izqueirdo een terechte opvolger zijn. 'Hij was het meest beslissend.'

Ook bij de redactie van Het Laatste Nieuws, de Belgische krant die de prijs organiseert, wordt Izquierdo genoemd als de enige terechte winnaar. Columnist Jan Mulder ziet het als een kwestie van smaak. 'Vormer is een kleine heen en weer sissende stofzuiger. Die heb je ook nodig in je team, maar Izquierdo vind ik meer een kunstzinnige, spectaculaire speler.'

Jan Boskamp, die in 1975 de Gouden Schoen won, sluit zich aan bij Mulder. 'Izquierdo stak er vooral eind vorig seizoen met kop en schouders bovenuit. Hij maakte het verschil voor de titel. Dit seizoen is het iets minder en is Vormer er een beetje bij gekomen, maar voor mij is Izquierdo de enige die de Gouden Schoen kan winnen.'

Bij Club, titelverdediger, verliezend bekerfinalist en huidig koploper, zouden ze het onterecht vinden als geen van hun spelers wint. Net als coach Michel Preud'homme sprak Timmy Simons in december zijn voorkeur uit voor Vormer: 'Ik zou niet weten wie er meer aanspraak op maakt dan hij.' Maar de oud-PSV'er draaide later bij. Voor de camera van Club Brugge TV koos hij uiteindelijk overtuigend voor Izquierdo.

Vormer zelf geniet al van de nominatie. 'Het is mooi dat mijn naam genoemd wordt, maar er zijn nog meer spelers die kans maken', vertelde hij bij VTM. 'Of ik één van de favorieten ben? Dat moeten anderen zeggen. Ik weet dat ik een goed seizoen heb gedraaid en dat ik constant heb gespeeld. Meer kan je niet doen dus we zullen zien. Ik vind het wel mooi om mee te maken.'

Gouden Goal
Vormer mag naast de Gouden Schoen ook nog hopen op een andere prijs. Eén van zijn acht doelpunten in 2016 is genomineerd voor Gouden Goal van het Jaar. Zijn verwoestende pegel tegen Westerlo maakt, net als de vrije trap van Ricardo van Rhijn tegen AA Gent, kans op de titel van mooiste doelpunt van het jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.